Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Blokzijl Kerkstraat 2 72dpi

Kerkstraat 2

8356 DP Blokzijl, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1926
Bouwjaar
1666

Dit huis werd rond 1666 gebouwd in de oude kern van Blokzijl, in het verlengde van de oude zeedijk. Vermoedelijk werd het huis gebouwd door de heer Molenbergh. Dit zou verklaren waarom het huis een gevelsteen bezit met de afbeelding van een standaardmolen. 

Lange tijd bevond zich op de begane grond een winkelruimte. In de 19de eeuw was er een bakkerij in gevestigd, later werd het een schoenmakerij en groentenwinkel. Het huis werd in 1926 door Vereniging Hendrick de Keyser aangekocht, met een groot aantal andere huizen in Blokzijl. Het kleine huisje ernaast hoort sinds jaar en dag ook bij het hoekpand. Tijdens de restauratie van 1965 werd het pand tot woonhuis verbouwd. Daarbij werden de etalageruiten vervangen door roederamen en het raam op de hoek dichtgezet. 

De gevel is rijk gedecoreerd met waterlijsten, gevelstenen, portretkoppen boven de vensters en oeil-de-boeuf vensters. Opvallend is de top van de gevel. Deze begint aan de onderzijde als trapgevel, maar daarbovenop is een hals gezet met klauwstukken en een gebogen fronton. Deze klauwstukken kwamen vermoedelijk uit Amsterdam of Enkhuizen en geven de gevel een Hollands accent. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 230-232.

Blokzijl Kerkstraat 2 72dpi