Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vooreiland 22

1671 HN Medemblik, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1988
Bouwjaar
1650
Bouwstijl
Medemblik Vooreiland 22 1

Dit huis dat in 1728 zijn huidige weelderige Lodewijk XIV-vorm kreeg, dateert al uit de 17de eeuw, de tijd dat er voor het eerst werd gebouwd aan de nieuw gegraven haven. De rijke gevelbekroning toont met een wapenschild dat de eigenaar een welgestelde familie was. Van Veen (de gevelsteen toont turven) was houtkoopman, reder en burgemeester van Medemblik. Naast het woonhuis bezat hij twee pakhuizen en stukken land buiten de stad.

Bij de verbouwing in 1728 werden de vloeren van het 17de-eeuwse huis gehandhaafd maar de voorgevel vervangen en hoger opgetrokken tot voor de zolder. Hiermee werd de schijn gewekt van een tweede verdieping. De zijgevels spelen mee in dit spel van verhulling want ook daar zijn de wanden doorgetrokken aan de voorzijde, en hebben twee ronde vensters gekregen met een gebeeldhouwde omlijsting. Daarachter loopt de kap echter door zonder borstwering.

De inrichting van de woonvertrekken op de begane grond zijn zeker in overeenstemming geweest met het voorname karakter van de gevel. Helaas is door jarenlang gebruik als bedrijfspand daarvan niets bewaard gebleven. Op basis van sporenonderzoek tijdens de restauratie kon een deel van de 18de-eeuwse toestand worden gereconstrueerd.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 224-227.