Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vml. waag

Rode Steen 8, 1621 CV Hoorn, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2003
Bouwjaar
1608
Architect

In 1608 besloot het stadsbestuur van Hoorn tot de bouw van een nieuwe waag. Vanaf dit jaar is er in de rekeningen sprake van Hendrick de Keyser uit Amsterdam, die betaalt krijgt voor "verscheijdene uijtwerpen ende patronen". Bij de bouw van de waag in 1609 in Hoorn trad Hendrick de Keyser niet alleen op als architect maar ook als steenleverancier voor het natuursteen. De steenleveranties waren vele malen lucratiever dan het tekenwerk.

De Waag (foto Arjan Bronkhorst)

De waagruimte was oorspronkelijk voorzien van zeven weegschalen aan houten jukken met gebeeldhouwde maskerkoppen. Het kunstig gemetselde gewelfje onder het plafond draagt de stookplaats van de zaal op de eerste verdieping, die door de stad gebruikt kon worden als vergaderruimte. Tegen het schotwerk dat de trap aan het zicht onttrekt, bevindt zich het restant van een 17de-eeuwse beschildering.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 85 (2003), pp. 14-15.

Waag detail interieur (foto Arjan Bronkhorst)

Het gebouw is geheel bekleed met grijze hardsteen. De hoge waagruimte op de begane grond is door middel van zeven bogen met openslaande deuren naar het marktplein geopend. Corresponderend met de bogen is de verdieping voorzien van natuurstenen kruiskozijnen. Het sculptuur van de manshoge eenhoorn die het stadswapen vasthoudt wordt toegeschreven aan Hendrick de Keyser.

Detail met eenhoorn (foto Arjan Bronkhorst)