Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Vml. raadhuis

Raadhuisstraat 3, 9988 RE Usquert, Groningen

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1990
Bouwjaar
1929

Het Raadhuis van Usquert werd gebouwd tussen 1928 en 1930 naar een ontwerp van H.P. Berlage. Berlage had een voorliefde voor eerlijke bouwkunst in juiste proporties, waarin de materialen baksteen, beton en ijzer voor zichzelf spraken en niet werden verborgen.

Het raadhuis, dat tot in detail bewaard is gebleven, is van groot architectuurhistorisch belang vanwege de eenheid van het exterieur en het interieur.

Het vrijstaande bakstenen gebouw heeft platte daken en een hoge toren. Het verhaal gaat dat Berlage het bovenste gedeelte van de toren zelf financierde. Hij vond dat het gebouw onvoldoende hoog zou worden om in het Groningse landschap goed tot zijn recht te komen. Een bovenbouw mocht er van het gemeentebestuur wel op, maar de kosten waren een probleem.

Usquert Raadhuisstraat 3 1

Karakteristiek voor het late werk van Berlage is de ingangspartij met een zware betonluifel. De raadzaal bevindt zich op de eerste verdieping. In de centrale hal zijn de wanden en vloer bekleed met geglazuurde tegels van de Porceleyne Fles uit Delft. Hier bevindt zich ook een groot tegeltableau bij wijze van stichtingsoorkonde. 

Usquert Raadhuisstraat 3 2

Het gebouw bleef in gebruik als raadhuis tot 1990. In dat jaar werd het overgedragen aan Vereniging Hendrick de Keyser om het zo voor de toekomst velig te stellen. Bij de recente restauratie is veel aandacht is besteed aan het terugbrengen van de historische kleurstelling van interieur en exterieur.

Usquert Raadhuisstraat 3 Roos Aldershoff 2

Berlage ontwierp het gehele vaste interieur. De meubelen werden besteld bij meubelfabriek 'Labor omnia Vincit' uit Oosterbeek.

Usquert Raadhuisstraat 3 Erik en Petra Hesmerg

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 450-455.

Usquert Raadhuisstraat 3 raadzaal