Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Wanneperveen, Veneweg 56
Wanneperveen, Veneweg 56

Veneweg 56

7946 LD Wanneperveen, Overijssel

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1991
Bouwjaar
1762
Wanneperveen, Veneweg 56 (foto Arjan Bronkhorst)

Aan de rand van het Overijsselse merengebied ligt Wanneperveen. Het dorp is ontstaan door de ontginning van het veengebied. Het is een lintdorp met boerderijen op korte afstand van elkaar aan weerszijden van de weg. De boerderij van de Vereniging hoort tot de oudst bewaarde veehouderijen aan de Veneweg. Rond 1930 was het nog in gebruik als veehouderij, daarna als woonhuis en vakantiehuis. In 1991 werd het pand in zeer slechte staat gekocht door de Vereniging onder andere vanwege de gaaf bewaarde 18de-eeuwse interieurdelen. In 1995 is het interieur gerestaureerd.

Het gebouw ligt een redelijk eind van de weg en heeft een groot voorerf. Het huidige pand dateert uit 1762, alhoewel 17de-eeuwse details, zoals een gebeeldhouwde leeuwenkop bij het schuurgedeelte, en delen van de constructie van het huis duiden op een oudere voorganger. 

 

Wanneperveen, Veneweg 56 (foto Arjan Bronkhorst)

Het woongedeelte bestaat uit een voorhuis/woonkamer en een onderkelderde opkamer.

De vertrekken zijn door een houten wand van elkaar gescheiden. Achterin de opkamer, links van de grote schouw, staat een bedsteewand met Lodewijk XV-betimmering, geschilderd in een rode, witte en blauwe marmerimitatie. In de kamer zijn tegeltableaus en schilderstukjes die een deel van de schepping verbeelden; een hertenjacht, een zeegezicht en Adam en Eva in het paradijs. 
 

Wanneperveen Veneweg 56 Arjan Bronkhorst

De naastgelegen woonkamer heeft een laat 19de eeuws interieur met een grote schouw. Ook hier zijn tegeltableaus, betimmeringen en een bedsteewand bewaard. De wanden zijn geschilderd in mosterdgeel met diverse houtimitaties. Naast de toegang naar de opkamer is een schildering van een ploegende boer. 

De vierkante constructie van de schuur met de centraal gelegen hooitas is a-typisch voor de kop van Overijssel. Waarschijnlijk gaat het om hergebruik van een oudere (mogelijk Friese) stal. Op het erf staat een los bakhuis en een wagenloods.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 254-258.