Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Statenlaan 4

2582 GJ Den Haag, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1987
Bouwjaar
1902

Statenlaan 4 werd gebouwd voor de tekenleraar en kunstschilder H.J. (Herman) van der Weele (1852-1930). Van der Weele maakte vooral landschappen in de trant van de Haagse School die bedoeld waren voor de export naar de Verenigde Staten. Het is het eerste huis in een blok van vier, dat ontwikkeld werd door de bouwmaatschappij ‘Nieuw Zorgvliet'. De bouwtekeningen van Nicolaas Molenaar zijn gedateerd 1900, de bouw was gereed in 1902. 

Molenaar ontwierp een gevel in neorenaissancestijl. De ingangstravee werd extra hoog opgetrokken en bekroond door een toren. Gedeeltelijk kreeg het huis de voor deze tijd gebruikelijke plattegrond met een smalle beuk (hal, gang, trap en keuken) en een brede beuk (kamers-en-suite met serre). Achter de grote erkerramen aan de noordzijde bevond zich het schildersatelier van Van der Weele. Het atelier was ingericht in ‘Oud-Hollandse' stijl, met schouw en betimmeringen. 

Na 1930 werd het huis betrokken door de oudste dochter van Van der Weele. Zij was gehuwd met de arts G. Ch. Bolten. Zij lieten het huis naar achteren uitbouwen. In de oorlog moest de familie het huis verlaten omdat het lag binnen de Atlantikwall.

Na de oorlog werd het huis bewoond door de zoon Daan Bolten, die kunstgeschiedenis had gestudeerd, verwoed verzamelaar was, werkte bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en vanaf 1952 directeur was van Museum Het Prinsenhof in Delft. Bolten verzamelde meubels, porselein, schilderijen en zilver. In 1987 schonk hij zijn huis in Den Haag, zijn huis in Veere (Kaai 89) en zijn collectie aan de Vereniging. De kunstcollectie werd grotendeels in bruikleen gegeven aan Kasteel Rosendael bij Velp.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 433-437.