Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Prinsengracht 4
Amsterdam, Prinsengracht 4

Prinsengracht 4

1015 DV Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1918
Bouwjaar
1641
Amsterdam, Prinsengracht 4
Amsterdam, Prinsengracht 4

Dit hoekhuis, gelegen aan de noordkant van de Jordaan, vormt een visuele eenheid met het buurhuis Prinsengracht 4. Beide panden zijn ontworpen als winkel met bovenwoning. Prinsengracht 2 heeft gelijke trapgevels naar twee zijden, iets wat aan de grachten maar zelden voorkomt. Toch is aan het uitkragen van de gevel aan de Prinsengracht en aan de opgang naar het bovenhuis via het pothuis aan die zijde, te zien dat de Brouwersgrachtgevel eigenlijk is bedoeld als voorzijde. Prinsengracht 4 kwam tot stand als dwarsgeplaatst achterhuisje op hetzelfde erf.

In de 18de-eeuw was in het hoekpand een pottenwinkel gevestigd. Vanaf het eind van de 19de eeuw huisde hier café 'de Blauwe Druif'. Het huidige café 'Papeneiland' verwijst naar de katholieke schuilkerk ‘De Posthoorn', die tot 1860 in dit huizenblok gelegen was. Van binnen heeft het winkelhuis nog grotendeels zijn 17de-eeuwse indeling. Achter de houten pui is een hoog voorhuis, met daarachter de oude woonkamer met een insteekkamer daarboven.

De architectuur, met zware horizontale banden van natuursteen en drie grote blokken in de bogen boven de vensters, is karakteristiek voor de Amsterdamse renaissancestijl van het tweede kwart van de 17de-eeuw. Bij de restauratie van 1956 werden de trapgevels, die bij een opknapbeurt in de 19de eeuw waren gewijzigd in puntgevels, teruggebracht in de oude toestand.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 273-277.