Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Nederhof

Hofstraat 29, 2675 AJ Honselersdijk, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2006
Bouwjaar
1635
Architect

Tussen 1621 en 1646 werd in opdracht van stadhouder Frederik Hendrik, de jongste zoon van Willem van Oranje, op de plek waar een middeleeuwse burcht met slotgracht stond, paleis Honselaarsdijk gebouwd. Het gebouw werd aangelegd met een moderne, U-vormige plattegrond in de trant van Franse kastelen uit die tijd. 

Tussen 1640 en 1644 werden er nieuwe dienstgebouwen opgetrokken aan weerszijden van het paleisterrein. Naar ontwerp van de toenmalige hofarchitect Pieter Post verrees aan de westzijde het ‘Domeinkwartier' en aan de oostzijde de ‘Nederhof'. In tegenstelling tot het ‘Domeinkwartier' waar personeelsvertrekken en stallen werden ondergebracht, was de ‘Nederhof' geheel gericht op de tuin en gold als het verlengstuk van het paleis. De ‘Nederhof' had een centrale, open façade van vijftien bogen geflankeerd door de schilderijenzaal en de kapel. 

 

Honselersdijk Hofstraat 27 19

Het oostelijk deel is het enige deel van het oorspronkelijke paleis dat tegenwoordig nog bestaat. Op de begane grond van het hoekpaviljoen naast de schilderijenzaal was een badappartement ingericht. In het interieur bevonden zich tien thematische schilderijen over Amor en Psyche van de Antwerpse schilder Gonzales Coques. De pilasters, wandbetimmeringen en lijsten van de panelen van het interieur werden gemarmerd. De lijsten werden nog eens extra verfraaid door festoenen en putti. In de Nederhof bevindt zich een restant van de beschilderde wandbetimmering. 

Honselersdijk Hofstraat 27 29 kaart

In 1977 werd het gebouw gerestaureerd en voor bewoning geschikt gemaakt waarbij de hoekpaviljoens tot halve hoogte werden opgemetseld. Sinds 2006 is de ‘Nederhof' van Huis Honselaarsdijk in bezit van  Vereniging Hendrick de Keyser.

Een reconstructie van de 17de-eeuwse Nederhof >>

Zie ook 'Visualisatie Paleis Honselaarsdijk >>

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 88 (2006), pp. 52-61 en Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 99 (2017), pp. 26.

Honselersdijk Hofstraat 27 29 sneeuw