Pieter Post
De Vereniging bezit twee ontwerpen van Pieter Post, een gevierde architect in het midden van de 17de eeuw.
Pieter Post ontwierp gebouwen in de stijl van het Hollands classicisme (circa 1630-1700), de architectuurstijl die vanaf omstreeks 1630 populair werd. Post was een vroege meester in deze stijl die ontstond uit een hernieuwde bestudering van de klassieke en Italiaanse architectuurtheorieën.
Als zoon van een Leidse ‘glazenier' was hij opgeleid als schilder in Haarlem. In de jaren dertig raakte hij als medewerker van de architect en hoveling Jacob van Campen betrokken bij twee belangrijke bouwprojecten in Den Haag: het huis van Constantijn Huygens en het huis van Johan Maurits van Nassau-Siegen, beter bekend als het Mauritshuis.
Als bouwopzichter, tekenaar en architect werkte hij vervolgens mee aan vele paleizen en adellijke huizen.
De Vereniging is in het bezit van De Nederhof, een vleugel van Paleis Honselaarsdijk, eens het meest prestigieuze paleis van de Oranjes. Vanaf 1640 overzag Post de bouw van Paleis Noordeinde en in 1645 werd hij benoemd tot hofarchitect van stadhouder Frederik Hendrik. In dit laatste jaar leverde hij het ontwerp van Huis ten Bosch, een ‘villa suburbana' in het Haagse Bos naar Italiaans voorbeeld.