Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

Muntstraat 6

1621 GB Hoorn, NH

Bekijk op kaart
Hoorn, Muntstraat 6
Bouwjaar
1580
Jaar van verwerving
2001
Bouwstijl
Hoorn, Muntstraat 6

Audio

Audio file
Hoorn Muntstraat 6 foto Arjan Bronkhorst

De classicistische gevel van dit voorname huis dateert uit omstreeks 1660. Het is een van de weinig goed bewaard gebleven woonhuizen in de stad uit deze periode. Veel huizen hebben later in het interieur een moderne aanpassing gekregen. Dit huis heeft nog steeds een gebeeldhouwd ingangsportaal, een hangschouw en een galerijtje met een houten tongewelf, alle drie uit omstreeks 1660.

Het voorgedeelte van het huis gaat gedeeltelijk terug op een ouder huis, van omstreeks 1580, waartegen in 1660 de nieuwe gevel werd gezet. De gevel heeft vier gemetselde Korintische pilasters die doorlopen over de verdieping. Deze wordt afgesloten door een houten kroonlijst, waarvan de middelste travee licht naar voren springt.

Bij de grote verbouwing in 1660 werd het voorhuis van een verdieping voorzien en werd het huis naar achteren toe uitgebouwd met een achterkamer. Tussen het voorhuis en de tuin kwam een galerijtje naar de achterkeuken, die oorspronkelijk de volle breedte van de tuin besloeg. In de 19de eeuw werd deze verkleind, maar de galerij bleef bewaard.

Pronkstuk van het huis is het houten portaal in het voorhuis. Het is prachtig gedecoreerd met een jachtscène in het fries en in de boogzwikken engelen die op bazuinen blazen. Erboven bevinden zich twee frontons. Het linker poortje geeft toegang tot een trap en het rechter tot de gang langs de binnenkamer.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 83 (2001), pp. 9-11.
 

Hoorn, Muntstraat 6