Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kwartelenmarkt 1

5911 HZ Venlo, Limburg

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1925
Bouwjaar
1521
Bouwstijl
Kwartelenmarkt 1, Venlo

Sinds de wederopbouw ligt het huis aan een nieuw plein, de Kwartelenmarkt. Heel anders dan toen de Vereniging het pand in 1925 aankocht en het aan de Jodenstraat lag. 

Het pand is het familiehuis van de Romers, een geslacht dat in de 16de en 17de eeuw vrijwel permanent in het bestuur van de stad te vinden was. Burgemeester Petrus Romer had het huis geërfd van zijn vader die tijdens het eerste kwart van de 17de eeuw schout was van Venlo.

Waarschijnlijk werd het huis in de 18de eeuw in lengterichting gesplitst. Het heeft een laat-gotische trapgevel met gemetselde kruiskozijnen en geprofileerde boognissen. De vensters en het gedeelte van de trapgevel buiten de daklijn werden in deze vorm hersteld bij de restauratie van 1939, waarbij de Venlose architect Jules Kayer betrokken was. De zijgevel werd nieuw ontworpen, de achterbouw werd na de verwoesting in 1944 geheel opnieuw opgetrokken.

Het huis is 8 meter breed, 11 meter lang en bestaat uit een 5,5 meter hoge begane grond, een lage verdieping en een hoge kap. Bij de restauratie in 1940 werd aan de voorzijde van het huis onder het plaveisel het restant aangetroffen van een natuurstenen deuromlijsting met het jaartal 1521 en sporen van een wapenschild. Deze omlijsting was waarschijnlijk wel van dit huis afkomstig, vermoedelijk het bouwjaar van het huis.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV, pp. 386 - 391.