Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kloosterstraat 9

1411 RS Naarden, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1957
Bouwjaar
1625

Dit huis dateert, evenals het buurhuis aan de rechterzijde, uit 1621. Vermoedelijk zijn de balken in het huis, evenals de kelders, restanten een ouder huis op dezelfde plaats. Rond 1800 verloor het huis bij een verbouwing zijn topgevel: oorspronkelijk was de gevel zeer vergelijkbaar met die van nummer 11. 

Gegevens over de bewoners zijn er sinds de 18de eeuw. Het huis werd toen verhuurd door de Gereformeerde Diaconie en met de opbrengst werd een deel van de armenzorg in Naarden bekostigd. Sinds 1832 was het huis weer in bezit van een particuliere eigenaar, Barend van Amerongen, koopman te Naarden, die het huis met zijn gezin en een dienstmeisje bewoonde. Later in de 19de eeuw werd de woning geschikt gemaakt voor dubbele bewoning.

Het huis was in de 17de eeuw ingedeeld in vier vertrekken met ongeveer gelijke afmetingen. Een voorkamer met schouw, een zijkamer en twee woonvertrekken aan de achterzijde. De kamers werden in de 18de eeuw aangepast waarbij een gang toegang tot de kamers gaf. In het midden van het huis bevindt zich nog steeds de 17de-eeuwse spiltrap. Deze is vanuit het voorhuis bereikbaar.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 326-331.

Naarden Kloosterstraat 9 1