Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Kloosterstraat 11

1411 RS Naarden, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1926
Bouwjaar
1600

Dit huis dateert, evenals het buurhuis aan de linkerzijde, uit 1621. Het heeft zijn oorspronkelijke 17de-eeuwse gevel bewaard. Net zoals bij het buurpand is bij de bouw materiaal van oudere panden hergebruikt. 

De Gereformeerde Diaconie was in de 18de eeuw eigenaar van beide huizen. Deze verhuurde het huis om zo een deel van de armenzorg van Naarden te bekostigen. Met enige regelmaat kreeg het huis nieuwe huurders. Omstreeks 1785 deed het huis enige jaren dienst als woning van de burgemeester.

Het huis is van de twee panden het breedst. Het had een onderkelderd voorhuis waarbij de bouwmuren niet recht boven de keldermuren kwamen te staan. De keldergewelven horen bij de oudere bebouwing. In het voorhuis is een zijkamer afgescheiden door een gang. Sleutelstukken tegen de gangmuur geven aan dat deze indeling oorspronkelijk is. Het achtergedeelte van de begane grond is verdeeld in twee kleinere vertrekken, die beide over een stookplaats beschikten. 


Naarden Kloosterstraat 11 2

In de 19de eeuw werd het huis geschikt gemaakt voor dubbele bewoning, daartoe werd de ingang naar rechts verschoven. Daarachter was een hal die zowel de woning beneden als boven ontsloot. Bij de restauratie werd het huis opnieuw ingericht voor enkelvoudige bewoning.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 326-331.

Naarden Kloosterstraat 11 3