Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Goes Turfkade 11 geveldeel

Karel V-huis

Turfkade 11, 4461 AP Goes, Zeeland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1928
Bouwjaar
1555
Bouwstijl

Het huis staat, in een rij van voorname panden, aan de westzijde van de haven en grenst aan de achterzijde aan de Ossenhoofdstraat. Bij een stadsbrand in 1554 werden de huizen aan de Turfkade in de as gelegd. Turfkade 11 werd direct daarna herbouwd. De bouwheer was vermoedelijk Job Willemsz Goeree. 
Het gebeeldhouwde wapen van Karel V, boven de ingang van het huis, kan duiden op zijn eventuele functie als overheidsdienaar of stadsbestuurder. Vanaf het einde van de 17de eeuw tot de overdracht aan ‘Hendrick de Keyser' in 1928 diende het pand tot huisvesting van een kruideniershandel. Sinds 1970 is er een restaurant gevestigd. 
De spiltrap met een eikenhouten omkokering behoort tot de oudst bewaarde houten trappen van Nederland. De 18de-eeuwse keuken in het achterhuis bevindt zich nog in originele staat compleet met betegeling en rookkap.


 

Goes Turfkade 11 aan haven

De laat-Gotische gevel behoort tot de best bewaarde Gotische monumenten van Nederland. De trapgevel is versierd met speklagen en hoekblokken van Gobertangesteen en zandsteen. Overkragend metselwerk is aangebracht in de vensterbogen en de spitsboogjes onder de treden van de trapgevel. De smeedijzeren sierankers zijn oorspronkelijk. De gevel is verwant aan huizen in Delft, Dordrecht en Gorinchem uit het midden van de 16de eeuw.
Het huis is gebouwd als een dijkhuis waardoor er aan de achterzijde een extra verdieping is. In tegenstelling tot de gevel toont het interieur renaissance details in de vorm van balken met gebeeldhouwde voluutconsoles en sleutelstukken met acanthusblad. Twee sleutelstukken zijn voorzien van het jaartal 1555. 

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 207-215.

Goes Turfkade 11 geveldeel