Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Den Haag, Huis Tuyt
Den Haag, Huis Tuyt

Huis Tuyt

Toussaintkade 22, 2513 CK Den Haag, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2015
Bouwjaar
1822

Huis Tuyt uit 1822 behoort tot de eerste huizen op het ‘Veenlaantje', de kade tegenover de tuinen van Paleis Noordeinde (tegenwoordig de Toussaintkade). Het is een neoclassicistisch huis, vier assen breed met fijn baksteenwerk, een zware kroonlijst en een deurportaal uit de bouwtijd. 

Het interieur dateert uit drie perioden: er is veel bewaard uit het bouwjaar 1822, maar ook van verbouwingen in 1894 en 1939. Kenmerkend voor de vroege Haagse singelbebouwing is de entree op straatniveau. Een doorlopende gang verdeelt de begane grond in een brede en een smalle beuk. De brede beuk rechts wordt geheel ingenomen door een ruime kamer-en-suite. Links van de gang bevinden zich een kleine voorkamer, het trappenhuis en de keuken. 

 

Den Haag, Huis Tuyt

Op de verdieping ligt de gang juist over de breedte van het huis. Hierdoor is er een voorname kamer aan de straatzijde met een badkamer daarnaast en zijn er twee kleinere kamers aan de tuinzijde. Hierboven was de grote zolder die in de late 19de eeuw werd opgewaardeerd met een brede dakkapel. Uitzonderlijk fraai zijn de in het huis aanwezige stucplafonds en schouwen uit 1822, uitgevoerd in late Empirestijl. 

Toussaintkade 22 was vanaf het begin van de 20ste eeuw in bezit van de familie Tuyt. In 1939 werd het verbouwd tot woonhuis met praktijk voor de psychiater Joh. Ph. Tuyt naar een ontwerp van het architectenbureau J. v/d Heyde en Zn. Van deze verbouwing dateert het glas-in-lood in de onderramen. Op de serre aan de tuinzijde uit 1894 werd een kamer gebouwd die diende als praktijkruimte. Verder is er aan dit huis nooit meer iets gewijzigd. 
De combinatie van ‘Empire', laat 19de eeuwse en ‘jaren dertig' elementen maken het tot een bijzondere eclectische aanwinst.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 97 (2015), pp. 11-12.