Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Venlo Grote kerkstraat 19 21 2

Huis Schreurs

Grote Kerkstraat 21, 5911 CG Venlo, Limburg

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1987
Bouwjaar
1588
Bouwstijl
Venlo Grote Kerkstraat 19 21 1

Huis Schreurs is een prachtig voorbeeld van een 16de-eeuws dubbelhuis in Renaissance stijl. De gevel kent zowel traditionele elementen, gemetselde kruisvensters, als meer moderne gebeeldhouwde Renaissance ornamenten.
Zo heeft de gevel in het midden een groot wapenschild dat geplaatst is in een klassiek vormgegeven 'tempeltje'. Ook de portretkoppen zijn typisch voor de renaissance. Het wapenschild in de gevel draagt het jaartal 1588. De wapens behoren toe aan de families Van Ooijen en Boener. Waarschijnlijk wordt hier verwezen naar Wijnand van Ooijen en Hendricus Boener, die getrouwd waren met de gezusters Vogelsanck. Zij bouwden gezamenlijk het Huis aan de Grote Kerkstraat, dat waarschijnlijk al vanaf de bouw uit twee helften bestond.

Sinds het begin van de 19de eeuw was de familie Schreurs eigenaar van het rechterhuis. In 1920 kocht banketbakker Joseph Scheurs het linker huis aan en voegde beide huizen samen. 

De gevel werd in 1921 gerestaureerd door de architect Jules Kayser. Tijdens het vooronderzoek voor die restauratie werden aanwijzingen gevonden voor de indeling van het beneden deel van de gevel. Deze was onderverdeeld in twee brede en twee smalle vensternissen. In de nissen werden tijdens de restauratie zesdelige gemetselde kruisvensters met glas in lood aangebracht.

In 1992 volgde een algehele restauratie van het pand in opdracht van Vereniging Hendrick de Keyser.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel IV Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, pp. 392-400.