Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Huis Hildebrand

Bloemlandseweg 3, 1261 BA Blaricum, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2000
Bouwjaar
1935
Architect
Bouwstijl

De architect Gerrit Rietveld werd begin jaren 30 benaderd door de kinderboekenschrijver A.D. Hildebrand voor de bouw van een woonhuis in Blaricum. Rietveld had in de jaren 20 het inmiddels beroemd geworden huis voor mevrouw Schröder in Utrecht gerealiseerd in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Het gebruik van moderne materialen en technieken en abstracte vormen stond hierbij centraal. 

Het rechterdeel, aan de noordzijde, bevat de garage en de werkkamer van de schrijver. De werkkamer werd door zijn ligging, hoogte en uitzicht op de tuin een van de mooiste vertrekken van het huis. De voordeur en de voorzijde van de garage zijn naar achteren geplaatst zodat de bovenliggende werkkamer lijkt te zweven.

Blaricum Bloemlandseweg 3 Arjan Bronkhorst 1

Huis Hildebrand is samengesteld uit drie delen die in karakter zeer van elkaar verschillen. Links is het woongedeelte met een veelhoekig uitgebouwde erker en dakterras. Het middendeel is bestemd voor 'verkeersruimten' en natte cellen (met een plantenkas tegen de achtergevel). 

Blaricum Bloemlandseweg 3 Arjan Bronkhorst 3

Rietveld maakte voor het interieur, net als in het Rietveld-Schröder huis, gebruik van schuifwanden, om de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten. De slaapkamers boven konden door middel van een schuifwand in tweeën worden gesplitst en de eethoek kon door middel van een rolscherm van de woonkamer worden gescheiden.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 82 (2000), pp. 9-13.

Blaricum Bloemlandseweg 3 Arjan Bronkhorst 2