Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Groet, Huis Dijkstra
Groet, Huis Dijkstra

Huis Dijkstra

Nieuweweg 2, 1871 GJ Groet, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2012
Bouwjaar
1934
Bouwstijl

De architecten Ben Merkelbach en Charles Karsten behoorden tot de voorhoede van het 'Nieuwe Bouwen' in de jaren 20 en 30 van de 20ste eeuw. In 1929 startten Merkelbach en Karsten een architectenbureau. Ze ontwierpen huizen en bedrijfsgebouwen en richtten zich op volkswoningbouw. Een belangrijke opdracht voor het bureau was de Avro-studio in Hilversum (1936). Merkelbach werd in 1956 benoemd tot stadsarchitect van Amsterdam.

Het zomerhuis in Groet werd gebouwd in opdracht van de Amsterdamse advocaat mr R.H. Dijkstra. Het blokvormige huis is eenvoudig van bouwwijze. Het werd opgetrokken in hout, baksteen, staal en glas. Het is een open woning met veel aandacht voor zon en ruimte.

De woon-eetkamer op de begane grond opent zich naar het omliggende landschap. Dit gebeurt door de grote schuifdeuren die naar buiten kunnen draaien en zo windschermen vormen. Zonneschermen kunnen naar buiten worden gerold voor verdere beschutting. In deze toestand loopt binnen en buiten letterlijk in elkaar over. 

Het ontwerpen van een zomerhuisje was een gewilde opgave voor de architecten van het Nieuwe Bouwen. Dit type opdracht was minder gebonden aan vaste conventies en leende zich voor een vooruitstrevende architectuur. Tegelijk sloot het bouwen van een vakantiehuis aan bij het idealistische gedachtengoed van deze tijd, waarbij leven in de open lucht, nabij de zee, als heilzaam werd gezien.

Het huis is verworven met steun van de VriendenLoterij en maakt als Monument en Bed-locatie tevens deel uit van de website Iconic Houses, het internationale netwerk van bijzondere twintigste eeuwse huizen die geopend zijn voor publiek.

Bekijk en beluister hier een korte video waarin Tjeerd Dijkstra, zoon van de opdrachtgever vertelt over het huis.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland. De negentiende en twintigste eeuw, 2019, pagina 384 - 388.