Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Petten, Huis Brandt Corstius
Petten, Huis Brandt Corstius

Huis Brandt Corstius

Korfwaterweg 9, 1755 LB Petten, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2013
Bouwjaar
1939
Architect
Bouwstijl

De opdrachtgever van de bouw van dit zomerhuisje aan zee was de hoogleraar Nederlandse Letterkunde J.C. Brandt Corstius. Het gezin Brandt Corstius woonde in Utrecht schuin tegenover het Rietveld Schröderhuis en mevrouw Brandt Corstius zat met Rietveld in een comité voor hulp aan de republikeinen in de Spaanse burgeroorlog. 
Het was het derde zomerhuisje dat Rietveld ontwierp en zijn eerste bungalow. Na de oorlog zou Rietveld op deze weg verder gaan en nog vele gelijkvloerse woonhuizen bouwen. Het huis staat beschut tegen de duinrand met prachtig uitzicht over het Korfwater. Het huis en het overdekte terras zijn ontworpen op een raster met een modulemaat van 1 m² binnen een vlak van 9 x 10 meter. 

In de compositie van het huis zette Rietveld horizontale accenten. Zo heeft de bungalow een overstekend plat dak en een brede zwartgeschilderde horizontale plint. Boven de plint zijn de gevels wit geschilderd. De stalen deuren en de raamkozijnen zijn blauw en rood. Op een beperkte oppervlakte tekende Rietveld een beschutte entree, een berging, een halletje, drie slaapkamers, een douche, wc, keukentje en een woonkamer. 

De woonkamer heeft een eethoek met een vaste bank en eettafel en openslaande deuren naar het door het huis beschutte terras. Onder de hoek van het boven het terras overstekende dak is geen dragende kolom geplaatst. Dit is kenmerkend voor Rietveld die met open hoeken een in de omgeving doorlopende ruimte suggereert. 
Het ontwerp zit vol met ‘Rietveld details' zoals een schuifdeur tussen keuken en woonkamer, draaibare leg- en hangkasten, wastafels met opklapbare bladen die in gesloten toestand als bureautje kunnen dienen, bovenlichten die voor extra lichtinval zorgen en een liftje dat tot in de duingrond reikt, voor het koel bewaren van eten.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser, 95 (2013), pp. 10-12.

Petten Korfwaterweg 9 foto Arjan Bronkhorst 4