Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Putterstraat 2

Huis Beelaerts

Putterstraat 2, 5256 AN Heusden, Noord-Brabant

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2018
Bouwjaar
1575

Logeren in een monument? In Huis Beelaerts kan het want dit huis is vanaf 12 september te huur als vakantiehuis van Hendrick de Keyser.

De bebouwing aan de Heusdense Putterstraat behoort tot de historische kern van de stad. De bouwgeschiedenis van enkele hier staande huizen reikt terug tot in de veertiende eeuw. Het huidige Putterstraat 2 bestaat feitelijk uit twee afzonderlijke panden; een groot pakhuis en een woonhuis. De oudste gegevens over het woonhuis dateren uit de zestiende eeuw, uit welke periode nog enkele sleutelstukken en een houten kruiskozijn resteren. Over het pakhuis is in deze periode niets bekend, maar delen van het muurwerk duiden op relatief oude bebouwing.

Heusden Putterstraat 2
Heusden, Huis Beelaerts

Vanaf de negentiende eeuw waren beide panden onder één huisnummer in handen van leden van de burgemeestersfamilie Roomer, die in het nabijgelegen Gouverneurshuis woonden. De gebouwen waren blijkbaar in verval geraakt en dienden beide slechts als pakhuis. In 1922 werden het geheel gekocht door de firma Gebroeders Dankers, die er een elektrische timmerfabriek vestigde. Na een periode van leegstand werden de pakhuizen in 1972 op advies van de gemeente gekocht door mevrouw A. Kimmel-van der Made. Een grootscheepse restauratie onder leiding van de Heusdense stadsarchitect Ad Peetoom volgde. De historische indeling van beide panden is niet bekend. Bij de restauratie in 1973 kreeg het woonhuis een hoog voorhuis, spiltrap, opkamer en slaapkamers in de kap. Het grote pakhuis bleef bestaan uit onverdeelde verdiepingen. 

historisch sleutelstuk

Podcast Huis Beelaerts

Geluidsbestand