Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam Huidenstraat 19 Arjan Bronkhorst 2

Huidenstraat 19

1016 ER Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1977
Bouwjaar
1761
Amsterdam Huidenstraat 19 Arjan Bronkhorst 3

Veertig jaar nadat Jacob Cromhout opdracht had gegeven tot de bouw van vier huizen aan de Herengracht (nr. 364-370), werden er aan de aangrenzende Huidenstraat verschillende woonhuizen aangekocht en verbouwd tot koetshuis. In 1761 kreeg het pand zijn huidige gedaante in de vorm van een dubbel koetshuis met stal en bovenwoning en een Rococo-klokgevel. In 1977 werd het pand in vervallen toestand gekocht door de Vereniging. 

In de hoofdindeling van het pand is de opzet van het koetshuis zowel uit- als inwendig nog goed herkenbaar. Op de begane grond bevinden zich dubbele staldeuren. Het voorste gedeelte was koetsenberging, daarachter stonden de paarden. De voederbakken bevonden zich tegen de achtergevel en werden gevuld door luiken in de bovenliggende vloer, waarvan de ravelingen nog aanwezig zijn. 

Op de verdieping boven de stal was de hooiopslag die, zonder tussenvloer, doorliep over twee verdiepingen. De hooiopslag werd bevoorraad via de zolder en het hijsluik in de voorgevel. Aan de straatzijde van het pand, lag op de eerste verdieping een personeelswoning. De woning is te bereiken door de voordeur links van het pand. Tijdens de restauratie van 1980-1981 zijn latere wijzigingen grotendeels ongedaan gemaakt.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 270-272.

Amsterdam Huidenstraat 19 Arjan Bronkhorst 2