Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Hoog Soeren 85 (foto Arjan Bronkhorst)
Hoog Soeren 85 (foto Arjan Bronkhorst)

Hoog Soeren 85

7346AE Hoog Soeren

Bekijk op kaart
Bouwjaar
1901

Deze laat negentiende-eeuwse boerenwoning Hoog Soeren 85 ligt schuin tegenover De Roode Pan. Het pandje werd nieuw opgetrokken in 1880-1881 op de plaats van een oudere bouwvallige woning of schaapskooi. Dit gebeurde voor Hessel van Campen en Keetje Klomp. Zij hadden een boerenbedrijfje met enig percelen land, een koe en wat geiten. Van Campen was in de zomertijd bijenhouder en heisnijder van beroep. Met zijn zonen Wouter en Hessel sneed hij heide op de Veluwe die werd verkocht aan een bezembinder in Rotterdam. Achter het pand stonden bijenkorven. Het boerderijtje had in het voorhuis oorspronkelijk slechts één kamer voor het hele gezin, met een kachel en twee bedsteden, en daarnaast een spoelkeukentje of ‘geut’. Aan de achterzijde van het pand was de deel met een stal voor een koe en enkele geiten.

Stephanus Parqui, die in 1910 De Roode Pan had laten bouwen op een stuk grond van Van Campen, kocht na diens overlijden in 1918 voor 3.000 gulden ook het overige land en de boerenwoning. De woning werd in 1919-1920 opgeknapt en verhuurd aan een gezin. In 1923-1924 volgde een meer ingrijpende verbouwing waarbij een keuken werd aangebouwd en er twee slaapkamers kwamen in de voormalige deel en stal. Het huis, met moestuin, schuur en een stuk land, werd de volgende vijftig jaar verhuurd. In 1975 werd het pand nogmaals verbouwd en betrokken door Jan Langenbergh, kleinzoon van Stephanus Parqui en de broer van mevrouw J.A.A. Brunt-Langenbergh die het eind 2019 in verhuurde staat aan de Vereniging heeft nagelaten.

Hoog Soeren 85 (foto Arjan Bronkhorst)
Hoog Soeren 85 (foto Arjan Bronkhorst)