Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Alkmaar Sint Laurensstraat 1 3 Joop Elsinga

Het Hooge Huys

Sint Laurensstraat 1, 1811 KM Alkmaar, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2013
Bouwjaar
1931
Bouwstijl

Op de plek van het Hooge Huys stond al in de middeleeuwen een groot pand. Archeologen hebben er een omgrachting aangetroffen en vermoeden dat hier een grafelijk hof heeft gestaan. Het zal een goed beveiligd, hoog houten huis geweest zijn. Ook in later tijd stond er een belangrijk huis. Deze bebouwing is verdwenen maar het pand dat er staat, heet nog altijd het Hooge Huys. Het huidige monumentale hoekpand werd gebouwd in 1930-1931 in opdracht van de Noord-Hollandsche Levensverzekerings Maatschappij. 

Het ontwerp is van de traditionalistische architect A.J. Kropholler. Kropholler kreeg opdrachten in het hele land, voor met name raadhuizen en openbare gebouwen. Ook het voormalige Alkmaarse Politiebureau (Kerkplein 9) is door hem ontworpen. Kropholler werd geïnspireerd door middeleeuwse voorbeelden (trapgevels), maar ook door de vormentaal van Berlage; grote, monumentale gevels, gecombineerd met zadeldaken. Veel van Krophollers gebouwen zijn uitgevoerd in grote helderrode bakstenen. Kropholler was tot in alle details verantwoordelijk voor het gebouw. Ook het interieur en de meubelen werden door hem ontworpen.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser, 95 (2013), pp. 50-67 en 97 (2015) pp. 21-23.