Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Amsterdam, Herengracht 394
Amsterdam, Herengracht 394

Herengracht 394

1016 CJ Amsterdam, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1918
Bouwjaar
1671
Herengracht 394

 

Het huis ‘De Vier Heemskinderen' is fraai gelegen op de noordhoek van de Herengracht en de Leidsegracht, op een van de mooiste punten van de stad. Het werd gebouwd op de grens van de stadsuitleg van 1614 en die van 1663. Het hoekerf werd gekocht door de bakker Jan Specht. Hij gaf opdracht tot de bouw van het huis ‘daar de vier Heemskinderen in de gevel staan'. 

In het huis was vrijwel steeds een bakkerij gevestigd. De hoge ingezwenkte halsgevel uit 1671 heeft gebeeldhouwde flankstukken, een gebogen fronton en gebeeldhouwde guirlandes. De vensters in de top zijn ongewijzigd gebleven. De winkelpui op de begane grond dateert uit het eind van de 19de eeuw. 

De gevelsteen met de vier heemskinderen Adelaart, Ritsaart, Writsaart en Reinout op hun toverros Beyaert werd in 1975 uitgegeven als postzegel.

Voor meer informatie zie 
Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 303-306.