Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Gortstraat 30

4331 LC Middelburg, ZEE

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1930
Bouwjaar
1740
Bouwstijl

Gortstraat 30 is ontstaan uit de samenvoeging van twee oudere panden. Bij de verbouwing van 1745, in opdracht van burgemeester Van Visvliet, kreeg het pand zijn huidige gevel en werd het interieur gewijzigd en gedecoreerd in rococo (Lodewijk XV) stijl. 

Het huis is in zijn huidige staat 30 meter diep. Aan de achterzijde bereikt het een breedte van maar liefst 22 meter doordat het als het ware om de achtergevels van de buurpanden heen grijpt. De gevel is uitgevoerd in late Lodewijk XIV stijl met hardsteen en zeer fijn metselwerk van rode baksteentjes rond de vensters. 


 

Middelburg Gortstraat 30 1

De verbouwing van 1745 was vooral gericht op uiterlijk vertoon. Vanaf de achterzijde is te zien dat alleen een ondiep voorgedeelte aan de straat werd vervangen en dat de twee oude, samengevoegde huizen daarachter gewoon bleven staan. De voorkamer aan de linkerzijde kreeg een rijke schouw en de lange gang werd voorzien van een marmeren vloer en stucwerkdecoratie in rococo stijl.

De representatieve vertrekken kwamen aan de achterzijde te liggen met als hoogtepunt de aanleg van de tuinzaal. Deze werd voorzien van betimmerde wanden met wandbespanning. De schouwpartij is buitengewoon monumentaal en vertoont invloed van de barokstijl uit de Zuidelijke Nederlanden. Het houten plafond is versierd met snijwerk in rococo stijl.

 

Middelburg Gortstraat 3

De barokke plasticiteit is uitzonderlijk voor de Noordelijke Nederlanden en vertoont invloed van de Antwerpse bouwmeester-beeldhouwer J.P. van Baurscheit de Jonge. Opmerkelijk is de middentravee met het balkon op zuilen en de doorgaande boognis. 

04 Gemeenschappelijke hal

Omstreeks 1870 vond weer een belangrijke verbouwing plaats waarbij onder andere het binnenplaatsje werd omgetoverd tot een wintertuin met een glazen kap. Aan de tuinzijde werd een veranda op gietijzeren kolommen toegevoegd. In 1951 vond een verbouwing tot hotel plaats en vanaf 1985 heeft Sociëteit de Vergenoeging zijn onderkomen in het huis.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 184-192.

 

41 kopie

In de 19de eeuw werd het huis bewoond door Baron van Chassé. Later betrok advocaat Borsius het pand alwaar hij tevens kantoor hield. 

Interieur