Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Glazoenowlaan 3

3055 KD Rotterdam, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
2001
Bouwjaar
1962
Architect

Dit huis werd gebouwd in de nieuwe uitbreidingswijk ‘Hillegersberg' die door de gemeente Rotterdam in 1954 werd vastgesteld. Het huis dat werd gebouwd door architect Van Tijen is zowel in opzet als in architectuur kenmerkend voor de vroege jaren zestig. 
De villa is geplaatst op een rechthoekige grondvorm van 10 bij 20 meter. Het heeft een platte vorm met een overstekende daklijst. Er is in het metselwerk gebruik gemaakt van witte baksteen, aan de tuinzijde zijn grote glaspuien aangebracht met stalen ramen in houten kozijnen. Als verticaal element is hier een forse schoorsteen geplaatst die zowel in de woonkamer als op het terras ontstoken kan worden. In de voorgevel is een prominente plaats ingeruimd voor de inpandige garage. Deze ligt aan de noordzijde die vrij gesloten is van karakter. 

 

Rotterdam Glazoenowlaan 3 met boom

Het huis heeft een bijzondere verdeling van vloerniveaus. Grotendeels is het huis gelijkvloers aangelegd, alleen het kerngedeelte van het huis ligt een halve meter boven het maaiveld. Deze ruimte was als eetkamer bedoeld en het zitgedeelte was lager gelegen, in deze tijd een nieuw element in het wonen dat in de jaren zeventig als ‘zitkuil' nog een grote toekomst tegemoet zou gaan. 
De familie Van Raalte was als opdrachtgever van het huis nog kinderloos en heeft het huis na de geboorte van hun kinderen in 1970 laten verbouwen. De ouderslaapkamer en kleedkamer werden verbouwd tot twee kinderkamers. De studeerkamer werd als ouderslaapkamer in gebruik genomen en in een deel van de garage werd een nieuwe werkkamer ingericht. Het huis werd in 2001 door de oorspronkelijke opdrachtgevers geschonken aan Vereniging Hendrick de Keyser.

Voor meer informatie zie Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 83 (2001), pp. 11-15.

Rotterdam Glazoenowlaan 3