Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Brink 47, Deventer (foto Arjan Bronkhorst)
Brink 47, Deventer (foto Arjan Bronkhorst)

Brink 47

7411 BV Deventer, Overijssel

Bekijk op kaart
Bouwstijl
Brink 47, Deventer (foto Arjan Bronkhorst)

De bouwgeschiedenis van dit huis is min of meer gelijk aan dat van een ander pand van ons, het buurpand Boterstraat 3. In de huidige toestand dateren de panden uit de tweede helft van de 15de eeuw en zijn het goed bewaarde voorbeelden van koopmanshuizen uit de bloeiperiode van de stad.

 Bij de verbouwing in de 15e eeuw kan het huis zijn aangepast aan een woonfunctie. Het werd toen verhoogd en van een nieuwe gevel voorzien net als het buurpand.

Mogelijk waren de panden al lang voor 1820 geheel of gedeeltelijk in één hand. In 1832 werd Brink 47 nog aangeduid als een woon-pakhuis. In 1895 zijn de achterkamers van zowel Brink 47 als Boterstraat 3 als kantoor bij het buurhuis aan de Brink werden gevoegd. Uit die periode dateert de tweede ingangspartij aan de Brinkzijde, die tot aan de restauratie in 1980 aanwezig was.

De kinderbinten en de onderzijde van de vloerdelen zijn afgewerkt met prachtige 15e-eeuwse sjabloonschilderingen.

In 1977 werden de panden als één geheel door de Vereniging gekocht van de gemeente Deventer. Begin jaren 80 volgde een restauratie.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, Utrecht, Noord-Brabant en de oostelijke provincies, Amsterdam, 2000, pp. 294 - 302.

 

Brink 47, Deventer (foto Arjan Bronkhorst)