Icon search Icon Facebook Icon instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox BankGiroLoterij Logo-CBF Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

Bloemgracht 108

1015 TH Amsterdam, NH

Bekijk op kaart
Amsterdam, Bloemgracht 108
Bouwjaar
1644
Jaar van verwerving
1962
Voor leden
Open huis
Datum
Tijd
12.00 -14.00
Amsterdam, Bloemgracht 108
Amsterdam, Bloemgracht 108

Aan de Bloemgracht stonden verschillende rijtjes van gelijkvormige woonhuizen die in de 17de eeuw als beleggingsobjecten werden gebouwd. 

Dit huis werd samen met de buurpanden in 1644 gebouwd als een groep van drie, achter doorlopende voorgevels met pilasters. De top gaat terug op deze situatie. Het is het oudste voorbeeld van een halsgevel met pilasters die doorlopen tot in de geveltop. De hoekpilasters werden bij de modernisering van de buurpanden afgekapt. Ook aan de achterzijde van het pand is te zien dat het tegelijkertijd met het buurpand werd gebouwd.

Bij de restauratie in 2019 is ingrijpend funderingsherstel uitgevoerd. Oude balklagen zijn in het zicht gebracht en de historische indeling is hersteld. Er zijn verschillende duurzaamheidsmaatregelen toegepast zoals venster- en vloerisolatie.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel II Amsterdam, pp. 300-302.