Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Architect

Willem G. Welsing

Geboren
1858
Overleden
1942

Willem G. Welsing werd geboren in Arnhem als zoon van een timmerman. Hij kreeg een bouwkundige opleiding in Duitsland en werkte vanaf 1880 als chef de bureau bij het architectenbureau G.B. en A. Salm in Amsterdam. 
Voor dit bureau was hij onder andere betrokken bij de bouw van het Aquariumgebouw in Artis (1882) en de Villa Nienhuys aan de Herengracht (1888). 

In 1891 vestigde hij zich als particulier architect te Amsterdam, waar hij onder meer een groot winkelhuis bouwde aan het Koningsplein en voor de Vereniging 'Geloof en Wetenschap' het pand Herengracht 415. In 1896 verhuisde hij naar zijn geboortestad Arnhem, waar hij de vaste architect werd van het Elizabeths Gasthuis. In 1906 bouwde hij daar voor de firma De Gruyter een winkelhuis in de Bovenbeekstraat. 

Deze samenwerking moet zeer goed zijn bevallen, want in de navolgende jaren bouwde Welsing voor De Gruyter vele winkels. Als huisarchitect van De Gruyter bouwde niet alleen winkels maar ook fabrieksgebouwen in Den Bosch en villa's voor de familie.

Welsing maakte als architect een ontwikkeling door die karakteristiek is voor de kunstenaars van zijn generatie. Aanvankelijk bouwde hij in neorenaissance stijl. Vanaf 1900 onderging hij de invloed van Berlage en De Bazel. Zijn winkels zijn vaak vormgegeven in art deco stijl, waarbij veelvuldig gebruik is gemaakt van bouwkeramiek van de Porceleyne Flesch in Delft. 

De winkel Beeklaan 303 in Den Haag, in het bezit van de Vereniging, is daarvan een van de eerste voorbeelden. De winkelinterieurs voor De Gruyter waren befaamd om hun luxe afwerking.

Den Haag - Beeklaan 303
Den Haag - Beeklaan 303