Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Dordrecht - Wijnstraat 123
De Wijnstraat in Dordrecht met in het midden De Onbeschaamde

De Onbeschaamde

Wijnstraat 123, 3311 BV Dordrecht, Zuid-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1994
Bouwjaar
1652
Architect
Bouwstijl
Dordrecht Wijnstraat 127 sitepreview

Aan de deftigste straat van Dordrecht, de Wijnstraat, liet burgemeester Abraham van Beveren in 1650 dit dubbelbrede woonhuis bouwen. Tot en met het eind van de 14de eeuw resideerden de Graven van Holland in deze straat en daardoor bleef het ook in latere eeuwen geliefd bij vooraanstaande families. Van Beveren kocht maar liefst drie middeleeuwse huizen om zijn droom te verwezenlijken. In de loop van de tijd hebben verschillende vooraanstaande families het huis bewoond. 

Het huis bestaat uit een kelder, begane grond, verdieping en zolder. De gevel van het huis is vormgegeven als een klassieke tempel met vier kolossale Corinthische pilasters, een architraaf en fronton. In het fronton staat een putto waar het huis zijn naam aan ontleend. De putto draagt de wapens van de familie Van Beveren en Ruysch, het eerste bewonerspaar. 

Het huis is ontworpen door de Haagse bouwmeester Pieter Post. Post was leerling van Jacob van Campen en één van de belangrijkste architecten die werkte in de stijl van het Hollands Classicisme. In 1645 werd hij aangesteld als ‘schilder en architect' van stadhouder Frederik Hendrik. 

Inwendig is de hoofdindeling van het 17de-eeuwse huis nog aanwezig. De keuken heeft een grote schouwkap en fornuizen en marmeren aanrecht met pomp. De interieurafwerking van de diverse vertrekken werd in het midden van de 18de eeuw geheel gemoderniseerd in een rijke Lodewijk XV-stijl. Daarvan zijn de interieurs van de hal, het trappenhuis en de beide voorkamers bewaard gebleven.

De schilderstukken in de voorkamer zijn van Aart Schouwman. In 1910 werd het gebouw onder leiding van de Dordtse architect B. van Bilderbeek verbouwd tot bankkantoor waarbij de zaal werd gesloopt.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel III Zeeland en Zuid-Holland, pp. 277-291. Zie ook Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 78 (1996), pp. 32-63 en Jaarverslag Vereniging Hendrick de Keyser 79 (1997), pp. 18-23.