Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Architect

Abe Bonnema

Abe Bonnema, zoon van een bouwkundige, werd in 1926 in het Friese Stiens geboren. Na zijn studie bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft vestigde hij een eigen bureau voor architectuur en ruimtelijke ordening, eerst in Leeuwarden, daarna in Hurdegaryp. Vanuit Hurdegaryp bouwde het bureau in heel het land.

'Functionalist pur sang'

Gebouwen waren voor Bonnema gebruiksartikelen die moesten voldoen aan de eisen van de gebruiker waarbij de vorm vanzelfsprekend de functie volgt. Vormwil, ideologie en architectuurdebatten hield hij zo ver mogelijk van zich. Eenvoud, functionaliteit, een goed gevoel voor maatverhoudingen en constructieve logica zijn kenmerkend voor het werk van Bonnema.

Graffiti

Met ijzeren logica en grote nuchterheid produceerde Bonnema een belangrijk oeuvre, waaronder woningen, kantoren en openbare gebouwen. Hieronder het Girokantoor en de Achmeatoren in Leeuwarden, het hoofdkantoor van de Sociale Verzekeringsbank in Amstelveen, de glazen torens van Nationale Nederlanden in Rotterdam, het kantoor voor Interpolis in Tilburg en het 'Boek' in Amsterdam. Exposities van zijn werk vonden plaats in diverse musea, waaronder Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Museum of Modern Art in New York.

Vereniging Hendrick de Keyser bezit het eigen woonhuis van Abe Bonnema in Hurdegaryp. Woonhuis Bonnema dateert uit 1961-1963 en behoort tot de meest opmerkelijke voorbeelden van de naoorlogse villabouw in Nederland.