Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email Kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
Waar ben je naar op zoek?

Wat doet de Vereniging

De Vereniging verwerft, restaureert en verhuurt bijzondere architectuurhistorische huizen in Nederland. Op deze manier blijft ons erfgoed behouden en te beleven.Op verschillende manieren stellen wij onze panden open, voor huurders, onze leden én voor het grote publiek. Hoe we dat doen, dat leest u hieronder.

Maria- of Kruittoren
De Mariatoren in Hoorn

Verhuren

  • De Vereniging verhuurt woon- en bedrijfsruimten. Huur ook een uniek huis van Hendrick de Keyser om in te wonen of te werken. Lees hoe het werkt en  bekijk ons actuele huuraanbod op onze huursite. Ga naar historischhuishuren.nl
  • Een geselecteerd aantal bijzondere woningen zijn te huur als vakantiehuis. Bent u op zoek naar een unieke locatie voor een bijzondere vakantie of een weekendje weg? De locaties van Monument en Bed zijn weliswaar historisch, maar de faciliteiten zijn modern en luxe. Neem snel een kijkje op monumentenbed.nl.
  • Wij verhuren ook unieke historische locaties voor bijzondere gelegenheden.Of u nu wilt vergaderen in een grachtenpand, dineren in een regentenkamer of trouwen op een landgoed; het kan! 
    Laat u inspireren door de bijzondere locaties van Vereniging Hendrick de Keyser op bijzonderelocatiehuren.nl
Schiedam, Lange Achterweg (restauratie Weeshuis)

Verwerven en bewaren

Vereniging Hendrick de Keyser werd in 1918 opgericht door enkele Amsterdammers onder leiding van de wijnkoopman Jacobus Boelen.In een tijd van economische bloei constateerden de oprichters dat sloop, nieuwbouw en verpaupering het beeld van de Nederlandse dorpen en steden ernstig aantastten. De remedie was in haar eenvoud een krachtig en probaat middel: door aankoop huizen redden en verhuren. De inkomsten uit verhuur maakten het onderhoud mogelijk. Deze praktische aanpak kenmerkt nog steeds de werkwijze van de Vereniging. Al in het eerste jaar van haar bestaan werd door de leden van de Vereniging bepaald dat het werkterrein heel Nederland zou moeten omvatten. De Vereniging is sindsdien uitgegroeid tot de grootste landelijk werkende restaurerende instelling in ons land.

  • Om historisch of architectonisch waardevolle huizen en hun interieurs te behouden verwerven wij elk jaar nieuwe panden. Bekijk onze laatste aanwinsten
  • Natuurlijk worden de huizen in ons bezit goed onderhouden en worden deze, als dat nodig is, gerestaureerd. Lees meer over recente restauraties.
  • Bekijk het volledige overzicht via Huizen van Hendrick.
  • De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft Vereniging Hendrick de Keyser aangewezen als Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM). Deze POM-status is een erkenning van onze aanpak en deskundigheid. Ook kunnen we Sim-subsidies aanvragen voor rijksmonumenten met een woonhuisfunctie.
Rotterdam - Glazoenowlaan 3

Kennis delen

De Vereniging heeft veel expertise opgebouwd met het doen van restauraties. De Vereniging heeft een eigen team van architecten, bouwkundig tekenaars, kunst- en architectuurhistorici en bouwkundig opzichters. Waar nodig, wordt externe deskundigheid ingeroepen. Onze kennis over panden en architectuur en restaureren delen we graag. 

Persberichten, jaarverslagen en beleidsstukken

Relevante stukken van Vereniging Hendrick de Keyser zijn eenvoudig te downloaden. 

Naar de documenten