Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Themarondleiding: Rampen op Beeckestijn voorkomen

Buitenplaats Beeckestijn is één van de weinige, grote 18de-eeuwse buitens in de regio Kennemerland, die in zijn geheel bewaard is gebleven. Toch was dat bijna anders. Tot twee keer toe is Beeckestijn gered van een ramp. Deze speciale rondleiding vertelt je meer over deze rampen en je laat de sporen zien.

Beeckestijn rampen

Twee rampen verijdeld
De rondleiding verhaalt over de aanleg van het Noordzeekanaal, eind 19e eeuw. Als in 1865 de spade de grond in gaat loopt het tracé nog over de buitenplaats. Op het allerlaatste moment wordt een knik in de route aangebracht. Vermoedelijk heeft de heer Willem Boreel van Hogelanden, de eigenaar van Beeckestijn, hiervoor persoonlijk gezorgd. De gids vertelt hierover en in de tentoonstelling Omzeild! kun je oude documenten en handgeschilderde lithografieën bekijken.  

Daarna neemt de gids je mee naar de tuinen en toont je de plek waar de manschappenbunker verzonken is en een andere bunker kunstmatig is weggewerkt in de tuin. Beeckestijn maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van Festung IJmuiden,  een onderdeel van de Atlantikwall. Terug in het hoofdhuis zie je hoe prachtig het stucwerk is gereconstrueerd nadat het mede door inkwartiering van een Nederlands regiment zwaar beschadigd is geraakt.

Themarondleiding rampen op Beeckestijn
De themarondleiding rampen op Beeckestijn, in het kader van de Maand van de Geschiedenis, vindt plaats op zaterdag 15 oktober en zondag 23 oktober. De rondleiding duurt ruim 1 uur, en start om 11.00 uur tot 12.15 uur, en om 12.45 uur tot 14 uur.

De prijs voor volwassenen bedraagt slechts € 9,-, en voor jongeren van 12 t/m 26 jaar € 5,-.
Reserveer snel je plaats in de groep. De groepsgrootte is maximaal 12 personen.

Na de themarondleiding kan men op eigen gelegenheid nog de stijlkamers in het hoofdhuis bezichtigen, alsmede de tuin. 

Reserveren kan via de website. Kies eerst dag en tijdslot en daarna het aantal en soort tickets. 
Museumhuizen - Tickets