Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Restauratie: Bloemgracht 108

Restauratie met duurzame keuzes 

Bloemgracht, Amsterdam

Bloemgracht 108 is de middelste van een rijtje van drie panden die verschillende constructieve onderdelen met elkaar delen. Een zogenaamde constructieve drie-eenheid waarbij de kap, balken en fundering met elkaar zijn verbonden. Nummer 108 deelt tevens de smalle, 20 cm brede bouwmuren met de buurpanden en 'hangt' als het ware tussen de twee andere panden. Tot onze verrassing bleek tijdens de restauratie dat het grote stuk eiken waarvan de consoles zijn gemaakt óók wordt gedeeld met de buren. Aan beide uiteinden van de balk is snijwerk, of profilering aangebracht. 

De indeling en beschilderingen (waaronder hout-immitatie) zijn gereconstrueerd naar aanleiding van de aangetroffen bouwsporen. 

Voor de isolatie en verwarming van het pand is gekozen voor duurzame oplossingen zoals de plaatsing van achterzetbeglazing, het aanbrengen van mechanische ventilatie met warmte-terugwinning en de isolatie van gevels, kap en fundering.

Binnenkort is het pand te huur.