Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
30 augustus 2022

Temple Food in het Gemeenlandshuis

Van 8 tot en met 11 september halen Steinbeisser en Hendrick de Keyser Monumenten de zenboeddhistische non Jeong Kwan, bekend van Netflix’s Chef’s Table, naar Amsterdam voor een nieuwe editie van Experimental Gastronomy. In het eeuwenoude Gemeenlandshuis, door Hendrick de Keyser Monumenten bewaard voor de toekomst en toegankelijk gemaakt, creëert Jeong Kwan speciaal voor dit weekend een biologisch en veganistisch temple food-menu.

Jeong Kwan

Ze werkt hierbij samen met kunstenaars die voor deze gelegenheid een onconventioneel servies en bestek gaan ontwikkelen. Zo wordt de gasten een zeer bijzondere eetervaring voorgeschoteld waarin respect voor de natuur centraal staat. Maar ook de gerechten, de gedekte tafel en de locatie zijn een lust voor het oog.

Duurzaam eten in een duurzaam monument
Omringd door water, met de oprukkende stad op de achtergrond: het statige Gemeenlandshuis Amsterdam lijkt gemaakt voor het culinaire experiment van Steinbeisser. Waar eens de dijkgraven vergaderden, worden bezoekers nu uitgenodigd in een decor wat we vooral nog uit films kennen.

Jeong Kwan
Voor de zenboeddhistische non Jeong Kwan is koken als mediteren. Met haar tempelkeuken werd ze beroemd dankzij de Netflix-serie Chef's Table. Kwan gelooft dat bij het ultieme koken - het koken dat het beste is voor ons lichaam en het lekkerst voor onze smaakpapillen - een intieme verbinding wordt gemaakt tussen fruit en groenten, kruiden en bonen, paddenstoelen en granen. Ze is gespecialiseerd in het combineren van wat vers is geplukt met wat geduldig gefermenteerd is. Haar geheime wapens: specerijen zoals sojasaus, doenjang (bonenpasta) en gochujang (chilipasta) die in slow motion gisten en evolueren. Sommigen van deze rijpen niet voor weken, maar voor jaren. Voor Experimental Gastronomy serveert Jeong Kwan een plantaardig (vegan) temple food-menu gemaakt van biologische en biodynamische ingrediënten afkomstig uit Nederland en Zuid-Korea.

Experimental Gastronomy
Waarom eten wij zoals wij eten en kan dat ook anders? Vanuit deze vraag verkent Steinbeisser nieuwe manieren om bewust te eten. Zoekende naar antwoorden creëren kunstenaars in samenwerking met Steinbeisser nieuwe vormen van bestek en servies die de conventies van dineren doorbreken. Met unieke ontwerpen, gemaakt van uiteenlopende materialen zoals klei, glas, metaal, hout en papier, wordt de gast aan tafel verrast en uitgenodigd om eten vanuit een ander perspectief te benaderen. 

In combinatie met thee
Thee is een product dat al veel duizenden jaren bestaat in Azië maar in Europa pas 150 jaar op kleine schaal geproduceerd wordt. In 2016 is een groep van 25 theeboeren, verspreid over heel Europa, verenigd om Europese thee een podium te geven. In de afgelopen jaren is de waardering voor de bijzondere theeën van de European Tea Growers Association gegroeid. Voor Experimental Gastronomy serveert theesommelier Linda Rampen een speciale tea pairing in samenwerking met Jeong Kwan.