Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
12 juni 2023

Restauratie Kapelwoning Beeckestijn gestart

De 'Kapelwoning' is één van de meest opmerkelijke gebouwen in de tuinen van Buitenplaats Beeckestijn in Velsen. Én deze zogenaamde folly uit circa 1770 is waarschijnlijk het oudste bewaard gebleven voorbeeld van de neogotische bouwstijl in ons land. Hendrick de Keyser Monumenten is onlangs gestart met de restauratie van dit bijzondere erfgoed.

Tussen omstreeks 1760 en 1772 liet Jacob Boreel, eigenaar van Beeckestijn, een landschapstuin in het achterpark van zijn buitenplaats aanleggen. Het was de eerste op Engelse en Duitse voorbeelden geïnspireerde landschapstuin in Holland. 

De tuinarchitect Johann Georg Michael (1738-1800), die op initiatief van Boreel een reis naar Engeland maakte, was verantwoordelijk voor de aanleg. De tuinen op Beeckestijn werden binnen een geometrisch stramien voorzien van slingerpaden, bomenlanen, bloeiende heesters, een kronkelende beek, korenvelden en romantische bouwsels.

De Kapelwoning, in de afgelegen zuidhoek van de tuin, is een historisch onderdeel van deze aanleg. De woning werd gebouwd omstreeks 1770 en was lang in gebruik als dienstwoning. Het is een zogenaamde ‘folly', een bewust excentriek gebouwtje dat de wandelaar moest verrassen en inspireren. Alhoewel het een kleine woning bevat, kreeg het de vorm van een kapel. 

De architectuur van de Kapelwoning, met zware 'ojiefbogen' boven vensters en deur, is duidelijk beïnvloed door de 18de-eeuwse Engelse ‘neogothic style'. Naast de Kapelwoning waren er op Beeckestijn nog andere (inmiddels verdwenen) romantische bouwsels, zoals een kluizenaarshut en een classicistische triomfboog.

Restauratie en toekomstig gebruik

Om dit bijzondere erfgoed te behouden, en bovenal klaar te maken voor een duurzaam toekomstig gebruik, is Hendrick de Keyser dit voorjaar gestart met een uitgebreide restauratie van de Kapelwoning.

Het uitgangspunt van deze restauratie is naast behoud van de cultuurhistorische waarde ook het versterken en inzichtelijk maken van gebruik ervan als dienstwoning.

Na de restauratie kun je deze folly zelf beleven door hier te logeren; de Kapelwoning wordt namelijk één van de vakantiehuizen van Hendrick de Keyser Monumenten!