Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
6 mei 2024

Restauratie Gemaal de Cruquius bijna af

Na zes maanden hard werken is het zover: de restauratie van Gemaal De Cruquius is bijna af! Het stoomgemaal werd halverwege de 19e eeuw gebouwd, om samen met twee andere gemalen de Haarlemmermeerpolder droog te pompen. Nog altijd is De Cruquius de grootste stoommachine ter wereld! In 2009 verwierf Hendrick de Keyser dit bijzondere industriële monument, zodat Haarlemmermeermuseum De Cruquius zich volledig kon toeleggen op haar educatieve taken. Wij dragen er nu zorg voor dat het gebouw en de unieke stoommachine behouden blijven voor volgende generaties.

Toen De Cruquius werd gebouwd bestond er nog geen goede vorm voor industriële gebouwen. Ingenieur J.A. Beijerinck, die het gebouw ontwierp, liet zich inspireren door Engelse voorbeelden en de neogotiek. Dat is de reden dat het gebouw statig oogt: als een burcht met kantelen en hoge gietijzeren vensters. Daarnaast moest het gebouw tegen een stootje kunnen: het moest zich staande weten te houden tegen de krachten van water en stoom. Met zware muren en enorme steunberen stond het gebouw stevig. De afgelopen maanden hebben wij ons toegelegd op de restauratie van de pompcilinders, de pompzuigers met kleppen, de steunkolommen onder de stortvloer en de zwaar waterbelaste balklaag onder de stortvloer. Zo kan De Cruquius er nog vele jaren langer stevig bij staan!

Deze restauratie is mogelijk dankzij steun van de Provincie Noord-Hollandhet Cultuurfonds, Gemeente Haarlemmermeer, Stichting TBI Fundatie, Hoogheemraadschap van Rijnland en Stichting VLB Fonds. De prachtige foto’s bij deze post zijn van het werkbezoek dat wij onlangs voor hen organiseerden. Een mooi moment waarop we iedereen die meewerkt konden laten zien waarom we deze restauratie doen en wat nu de stand van zaken is.

Foto’s door: www.storiesbyceline.nl