Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
10 december 2021

Nieuwe aanwinsten voor de collectie

Behouden voor de toekomst: Willemskade 28 in Zwolle

Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijke monumentenorganisatie, heeft dankzij een particulier legaat het door de Zwolse architect Geurt Gijsbertus Post ontworpen vroeg 20e-eeuwse herenhuis aan de Willemskade 28 in Zwolle verkregen. Het woonhuis, met prachtig behouden interieur, wordt toegevoegd aan de collectie van 439 historische huizen en monumenten die de Vereniging verspreid over het land bezit, onderhoudt en verhuurt. De collectie van ‘Hendrick de Keyser’ vertegenwoordigt samen 500 jaar nationale woongeschiedenis.

Een prachtig monument

Voor de collectie woonhuizen van Hendrick de Keyser is het huis een belangrijke toevoeging als typerend voorbeeld van een eind 19e-, vroeg 20e-eeuws herenhuis. Het valt qua schaal tussen het wat kleinere Elandstraat 8-10 (1877) in Den Haag en het indrukwekkende Rams Woerthe (1899) in Steenwijk. Heel bijzonder is dat vrijwel het gehele interieur van het huis nog uit de tijd van de bouw stamt. Het pand is rijk gedecoreerd met stucplafonds, tegelvloeren, paneeldeuren en een bijzonder monumentaal glas-in-loodraam in het trappenhuis.

Eclectische stijl

Het huis is in 1906 gebouwd als onderdeel van een blokje van drie herenhuizen, naar een ontwerp van de Zwolse architect Geurt Gijsbertus Post. Het is een prachtig voorbeeld van de eclectische singelbebouwing, zoals die op redelijk grote schaal in ons land is gebouwd in de late 19de en vroege 20ste eeuw. Het ontwerp van het huis bevat kenmerken van de neorenaissance, de chalet-stijl, en de art nouveau.

Wereldberoemde wereldbollen

Het huis aan de Willemskade, toen nog de Veerallee genoemd, werd in eerste instantie verhuurd. In 1957 werd het gekocht door Arend Lefferts. Lefferts was een bijzonder man. Een rasechte ondernemer, die handelde in van alles, maar vooral bekend is geworden vanwege zijn ‘Eerste Nederlandse Globe Industrie’. Dit door hem opgerichte bedrijfje was de enige producent van globes in Nederland. Zijn wereldbol-schaalmodellen waren niet alleen bekend in ons land, maar ook in het buitenland. De globes stonden bekend om hun goede kwaliteit en werden vervaardigd in het huis.

Een bijzondere erfenis

Op latere leeftijd startte Lefferts nog een nieuw bedrijf in ‘doosjes geluk’, kleine pakketjes met zaadjes van een klavertje vier, die mensen thuis zelf konden laten groeien. De doosjes werden bedrukt met schilderingen van zijn echtgenote Go en over de hele wereld verkocht.

Lefferts is in 2005 overleden. Zijn weduwe, de kunstenares Golina ‘Go’ Gerarda Wierda, heeft het huis in 2021 aan ‘Hendrick de Keyser’ nagelaten. Door deze schenking blijft het huis, en het originele interieur, behouden voor de toekomst. Na een renovatie zal het huis verhuurd worden als sfeervol familiehuis.

 

Willemskade 28 Zwolle

‘Werk aan de winkel’ in Tegelen: Grotestraat 46-46A

Ons bezit in het Limburgse Tegelen is uitgebreid door de schenking van een winkel-woonhuis uit 1940-1941 vlakbij onze andere huizen. Het pand werd ontworpen door de lokale architect J. Clabbers in opdracht voor de familie Vossen-Kuypers die er een winkel in lingerie en stoffen hadden. De winkelnaam ‘KOSO’ op de gevel verwees naar ‘Kousen en Sokken’ die er werden verkocht! Het huis is in sterk verwaarloosde staat. Een hoognodige herwaardering van het pand zal bijdragen aan de verdere revitalisatie van de dorpskern van Tegelen.

Tegelen Grotestraat 46-46A