Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
18 juni 2021

In Memoriam: Willemijn Fock (1942-2021)

Mevrouw Fock

Op 3 juni jl. is mw. prof. Dr. C.W. (Willemijn) Fock op 78-jarige leeftijd overleden. Willemijn Fock was een van de belangrijkste en invloedrijkste kunsthistorici op het gebied van kunstnijverheid en interieurgeschiedenis van de afgelopen veertig jaar. Willemijn Fock heeft zich jarenlang ingezet voor Vereniging Hendrick de Keyser.

In 1991 werd ze lid van het bestuur van Hendrick de Keyser vanwege haar expertise op het gebied van historische interieurs. Dit is ze tot en met 2012 gebleven. Daarna is ze tot 2019 lid van de Raad van Commissarissen geweest. Willemijn Fock heeft met haar enorme kennis in beide functies een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het werk van ‘Hendrick de Keyser’. Met name haar kennis en pleitbezorging voor de Nederlandse interieurgeschiedenis zijn voor de Vereniging van onschatbare waarde geweest en daarom ontving zij bij haar aftreden als bestuurslid in 2012 de erepenning van de Vereniging. Mevrouw Fock was onder andere actief betrokken bij de restauraties van Huis Van Brienen in Amsterdam, van Bibliotheca Thysiana in Leiden en het historische poppenhuis van Nijenburg in Heiloo.

Mw. Fock is vanaf 1982 werkzaam geweest als hoogleraar kunstnijverheid aan de Universiteit van Leiden. Ze stond bekend om haar grote kennis op het gebied van de geschiedenis over het interieur, meubels, wandtapijten en edelsmeedkunst en heeft tal van boeken geschreven over onder andere wooncultuur. Bij haar emeritaat in 2007 werd ze benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en in 2019 werd ze onderscheiden met het erelidmaatschap van de Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici vanwege haar inzet voor het specialisme kunstnijverheid en interieurgeschiedenis.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering in 2012 ontvangen aftredend bestuurslid Willemijn Fock en aftredend voorzitter Pi de Bruijn beiden de erepenning voor hun jarenlange inzet voor Vereniging Hendrick de Keyser. De penning werd hun uitgereikt door de nieuwe voorzitter van de Vereniging Henk Brouwer.