Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
29 augustus 2023

Huis Van Gelderen genomineerd voor Monumentenprijs Enschede

Huis Van Gelderen is een van de vijf monumenten die dit jaar zijn voorgedragen voor de Monumentenprijs van de gemeente Enschede. De moderne villa uit 1956-1957 is een pareltje van jaren vijftig architectuur, maar is vrijwel alleen bekend bij liefhebbers van architectuur. Het werd ontworpen door de architect Hein Salomonson voor het gezin van textielfabrikant Van Gelderen en is nog grotendeels in originele staat.

Een bijzondere schenking

Eind vorig jaar werd Huis Van Gelderen door de familie Van Gelderen geschonken aan Hendrick de Keyser Monumenten, de nationale monumentenorganisatie die zich inzet voor het behoud van architectonisch en historisch waardevolle huizen. Eerder datzelfde jaar kreeg de bijzondere villa  de status van gemeentelijk monument. Huis Van Gelderen wordt gekenmerkt door zijn blokachtige opbouw, grote glaspuien, afwisselend materiaalgebruik en subtiele overgangen tussen binnen en buiten, Rond het huis ligt een tuin ontworpen door de bekende tuinarchitecte Mien Ruys.

‘Stadsbouwmeester in Residence’

In de periode waarin Hendrick de Keyser de restauratie voorbereidt, zullen tal van activiteiten in en rond het huis plaatsvinden. Jessica Hammarlund Bergmann, stadsbouwmeester van Enschede, is in deze tijd samen met haar man, landschapsarchitect Pim Vervuren, bewoner van het huis. Terwijl Pim Vervuren een inventarisatie maakt van het tuinontwerp van Mien Ruys met een voorstel voor hoe de tuin de toekomst in kan, zal Jessica Hammarlund Bergmann een cultureel programma in het huis organiseren. Thema is zowel de geschiedenis en ontwerp van het huis, als een programma rond Enschede en het Nieuwe Twente. 

‘Artist in Residence’

De spits van het culturele programma wordt door de kunstenaar Cecilia Hendrikx afgebeten. Tijdens de zomer is zij ‘artist in residence’ in het huis. Haar artistieke onderzoek verdiept zich in hoe de verschijningsvorm van een gebouw zich verhoudt tot haar ontstaansgeschiedenis, kortom de raison d'être van het gebouw. Als resultaat van haar artistieke onderzoek wordt eind dit jaar een salon georganiseerd waar een Surtout de Table zal worden gepresenteerd. In de loop van dit en volgend jaar volgen meer activiteiten.

Open Monumentenweekend

Huis Van Gelderen is voor het eerst voor publiek opengesteld in het komende Open Monumentenweekend, zaterdag 9 en zondag 10 september. Bezoekers zijn beide dagen welkom tussen 11.00 en 17.00 uur en krijgen een toelichting op de geschiedenis van het huis en de plannen voor de toekomst. Het adres is Vlierstraat 820 in Enschede. Let wel op: er is in de directe omgeving van het huis geen parkeergelegenheid.

Op zaterdag 9 september maakt wethouder Jeroen Diepemaat bekend welk monument de Monumentenprijs Enschede krijgt toegekend.