Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
30 juni 2023

Gerestaureerde westvleugel Huis te Warmond feestelijk geopend

Het interieur van de westvleugel van Huis te Warmond is door Hendrick de Keyser Monumenten volledig gerestaureerd. Woensdag 28 juni opende burgemeester Carla Breuer van de gemeente Teylingen de voormalige dienstvleugel, en bedankte voor de deskundige en zorgvuldige restauratie van het bijzondere pand. “Met Hendrick de Keyser Monumenten heeft Huis te Warmond een eigenaar die het voortbestaan voor altijd veiligstelt.”

Behouden voor de toekomst

Het iconische Huis te Warmond, gelegen in een prachtig landschapspark in Warmond, wordt sinds 2019 door Hendrick de Keyser Monumenten duurzaam gerestaureerd. De omvangrijke restauratie is nodig om de buitenplaats te kunnen behouden voor de toekomst. Deze maand is de restauratie van het interieur van de westvleugel, mogelijk gemaakt met steun van vele donateurs, schenkers en fondsen, afgerond. In de voormalige dienstvleugel opent binnenkort een uniek historisch vakantiehuis. Daarnaast kunnen bezoekers rondleidingen volgen vanuit het in september te openen informatiepunt in de westtoren het voormalige kasteel. Huis te Warmond zal door toevoeging van twee nieuwe functies meer openbaar toegankelijk worden.

Burgemeester Carla Breuer verwoordde het prachtig: "Niet alleen de stenen worden bewaard en doorgegeven aan de volgende generaties, maar ook de verhalen. Realiseert u zich dat ook, dat we staan op een plek die geschiedenis is?! Als je even je ogen sluit, kun je de Heren van Warmond bijna horen! Dat te beseffen en te kunnen bewaren is een ongelooflijke rijkdom."

 

Huis te Warmond

Buitenplaats Huis te Warmond is gelegen op een landgoed aan de Herenweg 141 te Warmond. De geschiedenis van dit door water en groen omringde rijksmonument gaat terug tot de middeleeuwen, toen het als kasteel bewoond werd door de heren van Warmond. Eind 18e eeuw werd het grillig gevormde kasteel getransformeerd tot een symmetrisch, neoclassicistisch zomerverblijf, en kreeg het zijn huidige aanzien. Achter dit symmetrische uiterlijk zitten vele geheimen verborgen. “Niets is wat het lijkt, als je maar goed kijkt!”, aldus interieurhistoricus Valentijn Carbo tijdens de feestelijke opening.

 

Hendrick de Keyser Monumenten

Eind 2018 is het indrukwekkende Huis te Warmond toegevoegd aan de collectie monumenten van erfgoedorganisatie Hendrick de Keyser Monumenten. De vereniging heeft tot doel architectonisch waardevolle huizen en hun interieur in Nederland te bewaren voor de toekomst, zodat iedereen kennis kan maken met deze bijzondere monumenten en met de nationale woongeschiedenis. Door in de huizen te wonen, werken, logeren, een evenement te organiseren, of ze te bezoeken als museumhuis.

 

Restauratie in fases

Vanaf 2019 is hard gewerkt om de imposante buitenplaats in Warmond gefaseerd te restaureren. De eerste restauratiefase, het casco van midden- en oostvleugel, is in 2020 afgerond. In juni 2021 is gestart met de tweede fase; de restauratie van het interieur van de westvleugel. Binnenkort wordt gestart met de derde fase; het exterieur van de westvleugel. Aan de restauraties gaat gedegen onderzoek vooraf, zowel bouwkundig als historisch. Zo wordt het monument niet alleen zoveel mogelijk teruggebracht naar de 18de-eeuwse verschijningsvorm, maar ook duurzaam behouden voor de toekomst. De omvangrijke restauratie wordt mogelijk gemaakt met steun van donateurs, schenkers en fondsen.

 

18de-eeuws interieur hersteld

Nadat bij de restauratie latere interieurafwerkingen waren verwijderd, kwamen de originele 18de-eeuwse afwerkingen in beeld. Er is zelfs een klein stukje behang uit die tijd gevonden. Dit vormde de inspiratie voor het fleurige behang op de eerste verdieping. Verder zijn historische materialen en interieurafwerkingen zoals stucplafonds, architraven, lijstwerk, lambriseringen, kozijnen, deuren en binnen-luiken gehandhaafd en hersteld. Historisch kleuronderzoek door experts heeft de kleurstelling uit die tijd blootgelegd, die vervolgens in het huis konden worden teruggebracht. Een bijzondere vondst waren de originele 18de-eeuwse bovendeurstukken, die na een zorgvuldige restauratie weer op hun oorspronkelijke plek zijn teruggeplaatst.

 

Een duurzame toekomst

Bij de restauratie van de westvleugel zijn diverse duurzaamheidsmaatregelen toegepast. Zo is onder meer de gedateerde gasinstallatie vervangen door een duurzame warmtepompinstallatie, en is bij alle schuiframen kierdichting toegepast.

 

Vakantiehuis in de voormalige dienstvleugel

Op de eerste en de zolderverdieping opent deze zomer het nieuwste vakantiehuis van Hendrick de Keyser Monumenten. Hier logeer je in een bijzondere historische setting, maar met het comfort van nu. Het vakantiehuis biedt een kijkje achter de schermen van dit prachtige pand. Want achter de geel-grijs gestucte 18e-eeuwse buitenplaats zitten verschillende versies van een ouder kasteel verstopt. Als je goed kijkt, zijn verschillende tekenen daarvan nog in het huis zelf te ontdekken. Als gast voel je de historie van het pand, de bewoners én het personeel. Zo kunnen de kinderen nu logeren in de wel heel gezellige gerestaureerde bedstedes van de dienstbodes.

 

Informatiepunt

Huis te Warmond ligt in een prachtig landgoedpark, beheerd door het Zuid-Hollands Landschap. Om de bezoekers meer te vertellen over de bijzondere geschiedenis van het huis wordt in samenwerking met het Zuid-Hollands Landschap een historisch informatiepunt geopend in de westtoren van Huis te Warmond, van waaruit rondleidingen gevolgd kunnen worden. Bovendien kun je via een theatrale wandelroute door het park kennismaken met de wisselende decors en belangrijkste hoofdrolspelers in de geschiedenis van het huis. Vanaf het najaar is het informatiepunt een aantal keer per maand geopend voor publiek.