Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
16 februari 2024

Exceptionele buitenplaats Oostergeest in Warmond ‘voor eeuwig’ in goede handen bij Hendrick de Keyser Monumenten

Hendrick de Keyser Monumenten heeft eind 2023 de imposante buitenplaats Oostergeest aan de Laan van Oostergeest in Warmond toegevoegd aan haar collectie bijzondere monumenten. De buitenplaats is door Joan en Lucelle Leemans-van Nispen tot Pannerden overgedragen aan Hendrick de Keyser om te garanderen dat het beheer van het huis en landgoed ook op lange termijn wordt voortgezet op de wijze zoals de familie dit al meer dan 170 jaar doet.

Huis Oostergeest

Historische buitenplaatsen in Nederland

Het is tegenwoordig haast niet meer voor te stellen, maar Nederland telde ooit vele honderden buitenplaatsen. Variërend van kamers in boerderijen tot paleisachtige huizen in gigantische tuinen, waren ze vanaf de 16de eeuw populair als zomerverblijf voor welgestelde Nederlanders. Verschillende buitenplaatsen werden later permanent bewoond, maar het merendeel is helaas gesloopt. Des te meer bijzonder dat Hendrick de Keyser Monumenten vijf buitenplaatsen in de collectie heeft: Sparrendaal bij Driebergen, Harsta State bij Hegebeintum, Nijenburg bij Heiloo, Huis te Warmond bij Warmond en Beeckestijn bij Velsen-Zuid

Buitenplaats Oostergeest

Eind 2023 is een unieke buitenplaats aan deze collectie toegevoegd; het landgoed Oostergeest bij Warmond. Deze buitenplaats is niet alleen in perfect onderhouden staat, maar ook uniek omdat er al sinds 1850 wordt gewoond door dezelfde familie. Bovendien is dit de eerste keer dat Hendrick de Keyser Monumenten een volledig ‘ensemble’ van een historische buitenplaats in haar collectie heeft kunnen opnemen. De imposante buitenplaats omvat namelijk bijna elf hectare met maar liefst tien rijksmonumenten; naast het historische hoofdhuis onder meer de voormalige tuinmanswoning, het koetshuis, drie priëlen, een moestuin met tuinmansschuur, een ooievaarsnest en een prachtige, uit verschillende perioden daterende tuin. Het is dan ook op alle fronten een unieke toevoeging aan de collectie.

 

Van boerderij tot buitenplaats

Oostergeest ligt ten noordwesten van het Zuid-Hollandse Warmond. Het huis heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot 1651 toen Cornelis van Rosenburgh, baljuw van Esselickerwoude (nu Woubrugge) en schout van Warmond een boerderij op deze plaats kocht. Hij liet de boerderij uitbreiden tot een hofstede met de naam ‘De Hoop’. Gedurende de 17de en vroege 18de eeuw volgden verschillende eigenaren en werden de hofstede en de tuinen gaandeweg steeds verder uitgebouwd en verfraaid, en kreeg de buitenplaats de naam ‘Oostergeest’

Zes generaties Leemans

Vanaf 1850 woonden zes generaties van de familie Leemans op Oostergeest en elk zorgden zij voor de verbetering, uitbreiding en het onderhoud van deze bijzondere buitenplaats. Het huis was het toneel van feestelijke bijeenkomsten, logeerpartijen en huwelijken, maar was en is boven alles een écht familiehuis.

 

De laatste 25 jaar werd het huis bewoond door Joan Willem en Lucelle Leemans-van Nispen tot Pannerden. Met veel kennis, zorg en liefde en toewijding zetten zij zich in voor het behoud van Oostergeest in al haar facetten: van gebouwen en tuinaanleg tot historische interieuronderdelen en het familiearchief. Zij lieten het hoofdhuis aanpassen aan de eisen van de moderne tijd, restaureerden onder meer het dak, de tuinmanswoning, het koetshuis en de priëlen, lieten de Laan van Oostergeest en de lindelaan renoveren, delen van de tuinen opnieuw inplanten en legden een collectie kuipplanten aan.

 

Samen met een grote schare buurtbewoners, vakmensen, deskundigen, vrienden en familie hebben zij niet alleen de materiële, maar ook de immateriële waarden van Oostergeest in perfecte staat behouden. Zo blijft het particulier bewoonde Oostergeest een levendig deel van de gemeenschap.

 

Behouden voor de toekomst

In 2023 heeft Joan Willem Leemans, vlak voor zijn overlijden, Oostergeest overgedragen aan Hendrick de Keyser, om te garanderen dat het beheer van het huis en landgoed ook op lange termijn wordt voortgezet op de wijze zoals de familie dit al meer dan 170 jaar doet.

 

Het huis blijft particulier bewoond door de familie en is niet toegankelijk voor publiek. Het parkbos van Oostergeest is wel deels opengesteld; bij het hoofdhuis is voor een paar euro een toegangs-jaarkaart te koop. Parkeren kan vooraan op de Laan van Oostergeest, bij de school.