Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
26 juni 2023

Drie keer nieuws over bijzondere klokken

Nieuws over drie bijzondere klokken in monumenten van Hendrick de Keyser. Dat hangen we uiteraard graag aan de grote klok! In Heiloo is een laat 17de-eeuwse 'bolklok' terug naar huis gebracht in de Blauwe Kamer van Nijenburg. In Schaijk luidt de klok in de klokkentoren van Huis Jan de Jong weer. En dankzij een schenking staat er een zogenaamde Prinsesseklok in de entreehal van onze 18de-eeuwse Buitenplaats Beeckestijn.

De bolklok is weer thuis op Nijenburg

De laat 17de-eeuwse bolklok van buitenplaats Nijenburg is weer thuis in de Blauwe Kamer. Dankzij donaties van diverse fondsen, onze leden, donateurs en bezoekers heeft Hendrick de Keyser Monumenten deze bijzondere klok kunnen terugbrengen naar de plek waar die zo’n drie eeuwen heeft gehangen.

De bolklok komt al voor in een boedelinventaris uit 1740: “twee orologies, een staand en een in de manier als een globe.” Dat laatste gaat beslist over onze bolklok; die is namelijk volstrekt uniek, er bestaat geen tweede exemplaar. De grote verzilverde en blauw beschilderde messing bol is rond 1690 gemaakt door de uit Frankrijk afkomstige klokkenmaker Pierre (of Jérémie) Le Maire uit Amsterdam. Je zou de werking van de klok een beetje kunnen vergelijken met een kookwekkertje, al is het uurwerk uiteraard veel vernuftiger en vooral kostbaarder.

Wil jij ook bijdragen aan het behoud en beheer van onze bijzondere monumenten? Bekijk de verschillende mogelijkheden om Hendrick de Keyser te helpen.

Lees verder na de afbeeldingengallerij.

De klok van Huis Jan de Jong luidt weer

Een bekend geluid is terug aan de Rijksweg 56 in Schaijk; maandag 19 juni hebben Bart Derks van Van Dinther Bouwbedrijf (en uitvoerder van de restauratie) en Liesbeth de Jong, secretaris van de Jan de Jong Stichting en lid van het bouwteam van Hendrick de Keyser Monumenten, de klok en klepel teruggehangen in de klokkentoren van Huis Jan de Jong.

Met de restauratie van de klokkentoren, en het terughangen van klok en klepel, is het hoogste punt van de restauratie van het hoofdhuis bereikt. De klokkentoren staat als verticaal architectonisch element in het hart van het hoofdhuis. In de klokkentoren is duidelijk de verhouding 2/4 - 2/5 - 1/7 (het 'plastisch getal') waarneembaar wat overal in het domein is verweven. Een klokkentoren wordt vaak in kerkelijke architectuur en bij Italiaanse palazzo’s gebruikt.

De klokkentoren is gelijktijdig met het hoofdhuis gebouwd in 1967-1968. De klok is door de vijf kinderen van architect Jan de jong en z'n echtgenote geschonken voor hun 25-jarig huwelijk in 1974. De klok heeft de naam Johannes en naast de opdruk van de naam staat “HORA EST” (het is tijd) en de datum van de 25-jarige huwelijksdag: 5*10*74. De kinderen hebben destijds de gietopdracht aan de firma Eijsbouts in Asten gegeven; Eijsbouts heeft nu ook de klepel gerestaureerd.

In het gezinsleven werd de klok veelvuldig gebruikt om de kinderen te roepen voor het eten als zij buiten waren. De veelvuldige smoes bij te laat komen 'Ik heb je niet horen roepen' was daarmee definitief van de baan.

Lees verder na de afbeeldingengallerij.

Prinsesseklok voor Beeckestijn

Deze Hollandse staande klok is identiek aan een klok die in 1918 voor koningin Wilhelmina is gemaakt. De klok op Beeckestijn werd vlak daarna gemaakt door dezelfde klokkenmaker: F.J.A. van Wijk, zoon van H.Th.F. van Wijk die rond 1908 een bedrijf oprichtte dat zich specialiseerde in het vervaardigen van staande klokken naar 18de-eeuws model.

De geschonken Prinsesseklok is ook helemaal naar 18de-eeuwse voorbeelden vervaardigd. En daarom past deze echt perfect in de entreehal van Beeckestijn, dat immers een prachtig bewaard voorbeeld is van een 18de-eeuwse Hollandse buitenplaats.

De klok is een schenking van de familie Patijn uit Bloemendaal. De laatste prominente standplaats van deze klok was in de ambtswoning van de burgemeester van Amsterdam, toen broer Schelto daar burgemeester was. Daarna heeft de klok bij de familie Patijn in huis gestaan. De klok is geheel gerestaureerd en opgeknapt door Inske Immink, meubelrestaurator in Heemstede en Rob Memel, klokkenmaker, eveneens te Heemstede.

Kom jij deze prachtige aanwinst bewonderen op Buitenplaats Beeckestijn?