Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
17 februari 2024

Doneer en restaureer: een hele bijzondere tafel

Tijdens een online lezing over de schoonmaak van het huis opperde een van onze leden om een crowdfunding op te zetten voor de restauratie. Wat een goed idee voor deze bijzondere tafel!

Eend laktafel

Huis Van Brienen aan de Amsterdamse Herengracht is in alle opzichten bijzonder. Oorspronkelijk werd het huis gebouwd aan het eind van het eerste kwart van de 17de eeuw, toen de grachten nog gloednieuw waren. Het werd totaal verbouwd en uitgebreid in de jaren 1728-1729. Er werd een heel achterhuis aan toegevoegd, voorzien van fantastische interieurs.

Het huis behoort zelfs tot de top 100 belangrijkste historische interieurs van Nederland. En dat is niet voor niets: in huis kom je in kamers met inrichting van circa 1730, de jaren 80 van de 18de eeuw en de vroege 19de eeuw.

Amsterdam, Herengracht 284 Huis van Brienen

Bijzondere meubels

Bovendien beschikt het huis nog over meubels, tapijten en meer uit de 18de en 19de eeuw; Huis Van Brienen werd namelijk in 1933 door de zoon van de laatste bewoonster, Angélique van van Brienen, ínclusief een flink aantal interieurobjecten geschonken aan Hendrick de Keyser. Doordat het huis de afgelopen jaren is gebruikt voor ledendagen, vergaderingen en meetings, was het toe aan een grote schoonmaak. Team Interieurobjecten heeft de beletage en het souterrain van het huis in vier maanden tijd schoongemaakt en waar nodig de meubelen laten restaureren. Het hele interieur werd letterlijk op z’n kop gezet. Het bijzondere 18de-eeuwse ameublement, de Deventer tapijten, verschillende kabinetten en andere bijzondere meubelen verlieten (sommige voor het eerst) het huis en werden schoongemaakt en waar nodig gerestaureerd. Rond de zomer was de grote schoonmaak klaar en kon het huis weer in gebruik worden genomen.

Huis Van Brienen Amsterdam

Japanse laktafel

Alhoewel de schoonmaak klaar is, zijn nog niet alle meubelen gerestaureerd. Een van de meest unieke objecten van het huis wacht nog op een grondige restauratie. Dat is de Japanse lakwerktafel in de tuinkamer. Onder invloed van (zon)licht is het lakwerk in de loop van de tijd onvermijdelijk dof en poreus geworden en daarmee gevoelig voor schade. Het is een ronde tafel met een kolom en 3 poten. Het gehele oppervlak, inclusief de onderzijde van het blad en de poten, is bedekt met zwart lakwerk. De bloemen en vogels op het blad en de poten bestaan uit parelmoer en zilverkleurig ‘nashiji’ lakwerk. De tafel is niet eerder gerestaureerd vanwege de hoge kosten die ermee gemoeid gaan.

Restaureer mee

En vandaar de vraag aan u; wilt u een bijdrage leveren aan het restaureren van deze unieke tafel? Dan hebben we diverse opties om mee te helpen. U kunt de restauratie financieren van een bloemetje, een siereend, of een bloesemtak. Wanneer we het benodigde bedrag verzameld hebben en de restauratie van de tafel klaar is, wordt u uitgenodigd om het resultaat te komen bewonderen in het huis. U wordt dan uitgebreid geïnformeerd over het Japanse lakwerk en de restauratie van de tafel.

In totaal kost de restauratie € 17.000 euro. We hopen een mooi bedrag op te halen zodat we binnenkort met de restauratie kunnen starten.

Graag een bloesemtakje of een bloemetje bijdragen? Dat kan hier!