Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
15 april 2021

Crowdfunding Nansen geslaagd!

Museumhuis Rams Woerthe zonder het schilderij van Nansen de hond? Dat mag niet gebeuren! Steun onze crowdfunding en red het portret van deze bijzondere bewoner!

Update: Crowdfunding Nansen geslaagd!

Hoera, het is gelukt: de crowdfunding voor Nansen is geslaagd, en we hebben maar liefst 104% (inclusief het bedrag dat met de kniepertjesverkoop op Rams Woerthe is ingezameld) van ons doelbedrag opgehaald, en daar zijn we ontzettend blij mee. Dit hebben we natuurlijk aan alle donateurs te danken: zonder enthousiaste en hulpvaardige crowd geen funding! Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het behoud van Nansens bijzondere portret: veel dank!

Een groot deel van de donateurs krijgt nog een leuke tegenprestatie van ons: een kniepertjesrecept, een mooie ansichtkaart van Nansen, vrijkaartjes voor het Museumhuis, of zelfs een privérondleiding. In juni kunnen jullie deze tegenprestaties verwachten.

----------------------------------------

Museumhuis Rams Woerthe zonder Nansen?

Museumhuis Rams Woerthe, het indrukwekkende huis in Art Nouveaustijl aan de Gasthuislaan in Steenwijk, is sinds een aantal jaar te bezoeken als Museumhuis, en is een parel in onze collectie. In één van de indrukwekkende zalen van het huis, hangt een schilderij dat wij - én het huis- niet kunnen missen: het portret van Nansen de hond, de viervoeter van de familie Tromp Meesters, die Villa Rams Woerthe in 1900 heeft laten bouwen. Waar we van de gezinsleden geen geschilderde portretten hebben, is dit portret van Nansen wél bewaard gebleven: op een prominente plek in de huiskamer. Er is dan ook maar één plek waar dit schilderij thuishoort, en dat is op Rams Woerthe. Het schilderij van Nansen is een bruikleen, en het is niet zeker dat Nansen hier altijd mag blijven hangen. Om te zorgen dat het bijzondere portret officieel en voor altijd tot het interieur van dit bijzondere huis kan blijven horen, wil Vereniging Hendrick de Keyser het schilderij aankopen.

Doe mee en red het portret!

‘Nansen, blijf!’, zo klonk het eens in Villa Rams Woerthe. Ook wij willen graag dat Nansen blijft. Daarom zijn we een crowdfunding (inzamelingsactie) gestart via het platform Voordekunst. De crowdfunding loopt van 15 april tot 15 mei 2021, en er is een speciale pagina aangemaakt ten behoeve van Nansen. Hier kun je de crowdfundingsvideo bekijken, waarin Valentijn Carbo je meeneemt door het huis om het schilderij te bekijken. Ook kun je hier een kleine of grote donatie doen, en om een steentje bij te dragen aan de aankoop van dit bijzondere portret. Aan elke donatie is een tegenprestatie verbonden, zo mag je het schilderij bijvoorbeeld in het echt komen bekijken, of krijg je een privé rondleiding door Villa Rams Woerthe. Help jij ons mee om te zorgen dat Nansen thuis kan blijven?

Niet zomaar een hond

In de tijd van de familie Tromp Meesters waren er twee soorten honden: werkhonden, die bijvoorbeeld het erf bewaakten of karren voorttrokken tijdens de jacht, en sierhonden, om mee te pronken. Wie goed naar de geportretteerde Nansen kijkt, en zich het feit realiseert dat dit huisdier überhaupt vereeuwigd is op doek, begrijpt dat deze hond tot de laatste categorie behoorde. Hond Nansen was écht onderdeel van de familie, en kreeg dus zijn eigen portret. Rijke families kochten graag een hond van een chique en zeldzaam ras. Nansen was een Samojeed, een hondenras dat ook vandaag de dag nog zeldzaam is. Jan Hendrik Tromp Meesters dreef handel met Rusland en Finland, en heeft wellicht langs deze weg de kans gezien om deze opvallende en unieke hond aan te schaffen.

Nansen was niet zomaar een huisdier om mee te pronken. Hij was een heus en geliefd onderdeel van de familie, en er zijn diverse foto’s gevonden waarop hij samen met de familie te zien is. Als onderdeel van de familie kon een geschilderd portret natuurlijk niet uitblijven: de bekende schilder Otto Eerelman, die zijn specialiteit had gemaakt van het portretteren van huisdieren, en dan vooral honden, vereeuwigde Nansen op doek. Het portret is gemaakt in een echte studio, je ziet het zware velours gordijn op de achtergrond.

Crowdfunding ‘Nansen, blijf!’

Doneren kan tot 15 mei 2021, via Voordekunst

Naar Voordekunst