Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
16 november 2022

Aanwinst: Een duurzaam huis avant la lettre

Onze nieuwste verwerving is een huis aan de Schutterstraat 1 in Delft. Het is een duurzaam huis avant la lettre. Het huis werd in 1993-1994 gebouwd als experimentele, ‘duurzame’ atelierwoning naar een ontwerp van de architect Ernest Israëls (1950-2017) van Bureau BOOM en zijn partner Marijke Faber en is daarmee een bijzonder vroeg voorbeeld van duurzaam milieubewust bouwen in de stad.

Met z’n deels in helderrode bakstenen, deels in bruinkleurige leemstuc opgetrokken gevels is het huis een duidelijke aandachtstrekker in een toch al bijzondere straat. De middenin de historische binnenstad van Delft gelegen straat werd pas in 1990 aangelegd op een herontwikkelingsterrein en bestaat enkel uit zelfbouwkavels. De straat is een vroeg voorbeeld van een type woningbouwontwikkeling dat in de afgelopen decennia erg populair is geworden in Nederland. Met een kleine voorschriftenlijst konden kopers hier naar eigen inzicht een huis laten bouwen. Waar de meeste huizen wel gemeenschappelijke kenmerken delen, is het hoekhuis Schutterstraat 1 niet alleen in gevelbekleding een opmerkelijke verschijning.

Het huis was een experiment in mens- en milieuvriendelijk bouwen met veel aandacht voor ecologie en duurzaamheid. Het onconventionele ontwerp werd grotendeels gemaakt van natuurlijke, hergebruikte en locally sourced materialen. In plaats van een traditionele bouw in baksteen of beton, besloten Israëls en Faber het huis op te trekken in blokken stroleem, die zij samen met een team vrijwilligers zelf op de bouwplaats vervaardigden. Er zijn bijzondere details en experimentele technieken toegepast om de impact op het milieu te minimaliseren (duurzame bouwmaterialen, geen aansluiting op riool door gebruik van een composteur, zonne-energie middels PV-panelen, een watersysteem met opgevangen regenwater en waterzuivering, een vloeikas op het dak, een groen dak, voorzetramen en isolatieluiken, etc.). Materialen zijn zodanig gekozen dat schilderwerk veelal overbodig is. Door het huis aan Hendrick de Keyser te schenken heeft Marijke Faber zeker gesteld dat dit bijzondere, milieubewuste huis voor de toekomst bewaard blijft, ook als studieobject voor architecten, studenten en geïnteresseerden in duurzaamheid.