Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Mag ik gebruik maken van het schoorsteenkanaal en de schouw die in mijn pand aanwezig zijn?

In veel panden zijn historische schouwen en schoorsteenkanalen aanwezig. De meeste zijn niet meer in gebruik. Soms ontvangen wij het verzoek of de schouw en het schoorsteenkanaal weer geschikt gemaakt kunnen worden voor het stoken met open vuur, een gaskachel of allesbrander. In de meeste gevallen is dit om een aantal redenen niet mogelijk.

De bescherming van het pand is hierbij de belangrijkste reden. De kans op brand is bij open vuur relatief groot. De meeste schouwen en schoorsteenkanalen kunnen in de huidige staat de hitte van open vuur en kachels niet meer aan. Bovendien heeft de hitte van een haard een grote invloed op het (historische) interieur. Deze hitte is namelijk veel intensiever dan de warmte die wordt afgegeven door radiatoren. Door de sterke temperatuurschommelingen die hierdoor ontstaan kunnen kwetsbare afwerkingsmaterialen, zoals behang, wandbespanning, houten lambriseringen en vloeren, sterk krimpen en uitzetten met schade tot gevolg.

Wanneer u de wens heeft om een schouw en/ of schoorsteenkanaal weer in gebruik te nemen, wendt u zich dan tot de de afdeling reparatieverzoeken van Hendrick de Keyser. Zij kunnen u vertellen of dat in uw pand tot de mogelijkheden behoort. De staat van het schoorsteenkanaal en de schouw dient u vervolgens door een gespecialiseerd bedrijf te laten keuren. Een nieuw dubbelwandig kanaal van roestvast staal moet altijd worden ingebracht in de schoorsteen om het gevaar van brand zoveel mogelijk te beperken. Ook deze kosten zijn voor u. Wanneer u schriftelijk toestemming van Hendrick de Keyser heeft gekregen om de schoorsteen en/ of schouw te gebruiken dient u er zelf tenslotte zorg voor te dragen dat de schoorsteen jaarlijks wordt geveegd. Ook deze kosten zijn voor uw eigen rekening, en bovendien dient u schriftelijk te kunnen bewijzen dat dit onderhoud daadwerkelijk jaarlijks is gepleegd. Houdt u er echter rekening mee dat in veel gevallen een verzoek om schouw en schoorsteenkanaal te mogen gebruiken niet kan worden ingewilligd, maar wij bekijken graag samen met u de mogelijkheden.