Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Ik wil een schilderij, lamp, wandplank, of ander voorwerp bevestigen

Wanneer u een voorwerp wilt bevestigen aan de wand, zoals een schilderij of een wandplank, mag dit alleen wanneer er geen sprake is van een uit historisch oogpunt kwetsbare ondergrond. Zo is het niet mogelijk om iets te bevestigen op een wand afgewerkt met wandbespanning, wandschilderingen, behang op linnen of historisch behang. In sommige gevallen, als er aan de bovenzijde van de wand of het plafond een houten afwerklat aanwezig is, kunt u hier wel een schilderij-ophangsysteem aan bevestigen, en kan het schilderij zelf door middel van een haakje aan een kabel, alsnog voor de wand worden gehangen. Ook als u overweegt om meerdere schilderijen op te hangen, of wanneer u vaak wisselt van schilderij, is een ophangsysteem de aanbevolen keuze.

Indien u plafondverlichting wilt aanbrengen en het plafond bevat sierstucwerk, dan mag u hier niet in boren om het verlichtingsarmatuur op te hangen. Hier mag u alleen het ophangpunt gebruiken in de centraaldoos.

Wanneer u in andere gevallen er niet aan ontkomt om een bevestigingsmiddel te gebruiken, boor dan altijd in het minst kwetsbare materiaal, dat het gemakkelijkst te repareren is en het minst waardevol. Voorkom bijvoorbeeld het boren en schroeven in historisch houtwerk, zoals houten balken. Gebruik altijd de kleinst mogelijke maat plug, schroef of spijker. Wanneer u boort in modern tegelwerk, boor dan in de voeg, en niet in de tegel. Is de voeg erg smal, boor dan (midden) in de tegel. Zo beschadigt u maar één tegel. In historisch tegelwerk mag u niet boren.

Het is niet toegestaan om te boren in de buitengevel, bijvoorbeeld voor het bevestigen van een naamplaatje. Gebruik hiervoor de bestaande gaatjes. 

Laat u vooraf goed adviseren in de doe-het-zelf-zaak over welke pluggen, schroeven e.d. u dient toe te passen voor de ondergrond waarin u wilt boren.