Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Zuiderspui 4

1601 GH Enkhuizen, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1918
Bouwjaar
1657
Enkhuizen, Zuiderspui 4
Enkhuizen, Zuiderspui 4

Het huis werd in 1657 gebouwd op een smalle strook grond tussen het Zuiderspui en de haven, op de plaats van de middeleeuwse stadsmuur. Oorspronkelijk stond het met zijn achtergevel in het water. Het had aan de waterzijde net als de buren in de oudste toestand een balkon en later een hangkamer. Toen de haven gedeeltelijk werd gedempt kreeg het huis een tuin. 

In tegenstelling tot de buurhuizen ligt Zuiderspui 4 met de nok van het dak loodrecht op de straat. Aan de voorzijde heeft het een hoge trapgevel die door het gebruik van natuursteen rijker is dan de gevel van het buurpand. De gevelstenen tonen navigatie-instrumenten (gebeeldhouwde windrozen) die erop duiden dat het huis gebouwd werd voor een zeevaarder.

Oorspronkelijk was de indeling van het huis vergelijkbaar met het naastgelegen pand Zuiderspui 3. Alleen het voorhuis had in dit geval een trap naar de kelder die onder de stoep is uitgebouwd.

De achterkelder is hoger aangelegd dan het keldertje onder het voorhuis. Aan de achterzijde steken de balken door de achtergevel heen en vormen de draagconstructie voor het houten balkon boven de haven. Door het hoogteverschil in de kelder ligt de binnenhaard iets hoger dan het voorhuis. Een versierde raveelbalk laat de plek zien van de schouw. In de 18de eeuw werd de achterkamer de ´deftige kamer´ van het huis met betimmeringen in een provinciale Lodewijk XIV-stijl. De kamer hangt voor het grootste gedeelte buiten de achtergevel en kijkt uit over de haven en het IJsselmeer.

Het huis werd in het oprichtingsjaar 1918 aangekocht door Vereniging Hendrick de Keyser, de eerste verwerving van de Vereniging buiten Amsterdam.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 243-245.

IMG 4920