Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests

Zuiderspui 3

1601 GH Enkhuizen, Noord-Holland

Bekijk op kaart
Jaar van verwerving
1925
Bouwjaar
1650
Enkhuizen Zuiderspui 3 1

De schilderachtige huizen aan het Zuiderspui, vlakbij de stadspoort de ‘Drommedaris', werden in het midden van de 17de eeuw gebouwd op een smalle strook grond die vrijkwam na de sloop van de middeleeuwse stadsmuur. 

Doordat er tussen de haven en de straat weinig ruimte was, heeft het huis zich in de hoogte ontwikkeld. Het pand is geheel onderkelderd en heeft een verdieping en een zolder. Het heeft een eenvoudige indeling. Het heeft een kap evenwijdig aan de straat met een steekkap met trapgevel aan de straatzijde. 

Omdat de gevels oorspronkelijk in het water van de haven stonden, ontbrak een achtererf. Daarom werden houten balkons tegen de achtergevel aangebouwd. In de 18de eeuw werden deze vaak omtimmerd en als extra kamer in gebruik genomen.

De begane grond was tot voor kort nog steeds verdeeld in een voorhuis en 'binnenhaard' (het belangrijkste vertrek met een schouw). De verdieping was via de achterkamer te bereiken met een spiltrap. Aan de achterzijde waren op kelderniveau een deurtje en een venster aangebracht, waar men met een bootje bij het huis kon aanleggen. Tegenwoordig is hier de toegang tot de tuin.

Voor meer informatie zie Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 240-242.

Enkhuizen Zuiderspui 3 2